Behandelen van persisterende depressie met CBASP – een gesprek met Jenneke Wiersma

27-03-2025

Een depressie die maar niet overgaat, cliënten die al meerdere behandelingen hebben geprobeerd zonder blijvend effect… Hoe kun je als behandelaar hierop inspelen zonder zelf de moed te verliezen? CBASP (Cognitive Behavioral Analysis System of Psychotherapy) is een methode die specifiek ontwikkeld is voor de behandeling van persisterende depressie. We spraken met Jenneke Wiersma, docent van de cursus ‘Behandelen van persisterende depressie met CBASP’.

Jenneke werkt als GZ-psycholoog, cognitief gedragstherapeut en supervisor VGCT. Zij heeft ruim 15 jaar ervaring in het behandelen en onderzoeken van psychische klachten, waaronder ook e-health en online behandelen. Jenneke is gespecialiseerd in Cognitive Behavioral Analysis System of Psychotherapy (CBASP), een behandelmethode specifiek gericht op langdurig depressieve klachten. Daarnaast is zij aangesloten bij de Vereniging voor Gedragstherapie en Cognitieve Therapie (VGCT), en docent bij verschillende postdoctorale opleidingsinstituten en aan de VU. Zij geeft supervisie, leertherapie en trainingen in CGT en CBASP. We spraken Jenneke over de cursus die zij verzorgt, de methodiek CBASP, recente ontwikkelingen binnen het vakgebied en haar eigen professionele groei.

  1. Waarom spreekt CBASP jou zo aan?

CBASP is een respectvolle en diepgaande behandelmethode, specifiek gericht op cliënten die vaak al jarenlang met depressieve klachten worstelen. Wat ik er bijzonder aan vind, is dat het hen niet dwingt om hoopvol te zijn of snel te herstellen. In plaats daarvan richt CBASP zich op het hier en nu, waarbij de therapeut actief wordt betrokken als persoon. Dit zorgt voor een unieke interactie die cliënten helpt om oude patronen te doorbreken.

2. Waarom is deze opleiding waardevol voor behandelaars?

Werken met deze doelgroep kan soms zwaar en demotiverend zijn. CBASP biedt concrete handvatten om niet alleen cliënten beter te begrijpen, maar ook je eigen reacties als behandelaar. Frustratie of weerstand die je ervaart, kan juist waardevolle informatie zijn over wat er in de cliënt omgaat. In de cursus leren we hoe je dit constructief inzet in de behandeling.

3. Wat maakt CBASP uniek?

CBASP is geen compleet nieuwe methode, maar een slimme combinatie van bestaande technieken die samenkomen in een helder model. Het helpt behandelaars om structuur aan te brengen in hun werkwijze en op een effectieve manier met cliënten aan de slag te gaan.

4. Welke ontwikkelingen volg je in het vakgebied?

Ik ben erg geïnteresseerd in ACT (Acceptance and Commitment Therapy) en psychodramatherapie. ACT heeft veel raakvlakken met CBASP, zoals het stoppen met vechten tegen depressie en het durven tonen van je binnenwereld. Daarnaast zie ik veel potentie in psychodramatherapie voor deze doelgroep. Rollenspellen en andere ervaringsgerichte technieken kunnen helpen om interactiepatronen inzichtelijk te maken en door te breken.

5. Wat wil je zelf nog leren?

In de psychologie raak je nooit uitgeleerd, en dat is het mooie aan dit vak! Dit voorjaar start ik met een cursus in Transactionele Analyse. Ik ben benieuwd hoe deze inzichten mijn werk met cliënten verder kunnen verrijken.

Wil je meer leren over CBASP en hoe je het effectief inzet bij persisterende depressie? Klik op de link hieronder voor meer informatie.

https://curecare.nl/opleidingen/cbasp-bij-persisterende-depressie-startdatum-12-mei-2025/

Mis niets meer.
Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Heb je vragen?

Bel naar 026-368 44 11 of stuur een e-mail naar curecare@curecare.nl.

Covid-19
Cure & Care Development biedt als gevolg van de COVID-19 maatregelen haar opleidingen zoveel mogelijk online aan. Lees meer over COVID-19 op onze site, of neem gerust contact met ons op. We helpen je graag!