Katalepsie- inductie bij Functionele Bewegingsstoornissen
In deze eendaagse cursus worden deelnemers geschoold in de gedragstherapeutische behandeling van Functionele Bewegingsstoornissen door middel van katalepsie-inductie aan de hand van het verschenen protocol voor conversiestoornissen (functioneel-neurologische-symptoomstoornis).
Katalepsie-inductie is een techniek om een gevoel van stevigheid in de spieren te bewerkstelligen. Deze techniek is inzetbaar bij patiënten met een functioneel-neurologische-symptoomstoornis. Daarbij kan je denken aan symptomen als verlamming, ongecontroleerde bewegingen en loopproblemen. Deze praktische eendaagse workshop is vooral bedoeld voor fysiotherapeuten en vaktherapeuten die patiënten met een functioneel-neurologische-symptoomstoornis behandelen. Tijdens deze eendaagse workshop wordt er gestart met een introductie van de functioneel-neurologische-symptoomstoornis. Daarnaast komen verschillende bewegingsstoornissen aan bod zodat men leert differentiëren tussen een functionele bewegingsstoornis en andere bewegingsstoornissen. Vervolgens wordt de symptoomgerichte gedragstherapeutische behandeling bij functionele bewegingsstoornissen kort besproken. Daarna zal er uitgebreid stil worden gestaan bij de katalepsie-inductie. Wat is het precies en hoe pas je het in de praktijk toe? Er zal worden geoefend met het kataleptisch maken van de armen, benen en uiteindelijk van het hele lichaam (total body katalepsie).
Na afloop van deze bijeenkomst kunt u:
- differentiëren tussen een functionele bewegingsstoornis en andere bewegingsstoornissen
- bent u op de hoogte van de symptoomgerichte gedragstherapeutische behandeling bij functionele bewegingsstoornissen
- een arm, been en zelfs een heel lichaam kataleptisch maken
Heb je vragen?
Bel naar 026-368 44 11 of stuur een e-mail naar curecare@curecare.nl.
Docent
drs. M.I. (Marleen) Tibben
Drs. M.I. (Marleen) Tibben is GZ-psycholoog/ Cognitief gedragstherapeut VGCt en werkzaam bij de HSK Groep als Manager Expertisecentrum Functionele Bewegingsstoornissen, Ticstoornissen en andere motorische stoornissen. Al ruim tien jaar behandelt ze functionele stoornissen. Samen met Kees Hoogduin schreef ze een aantal artikelen en hoofdstukken in boeken. Tevens geeft ze lezingen, workshops en colleges over functionele stoornissen, psychologische interventies bij dystonie en ticstoornissen. Ook zit ze in de Medische Advies Raad van de dystonievereniging en de sectie Somatiek van de VGCt.
Alle gegevens voor je op een rijtje
Data
15 mei 2025
Tijden
10:00 - 17:30 uur
Contacturen
6 uur
Kosten
€ 350,00
Doelgroep
Fysiotherapeuten, PMT therapeuten en vaktherapeuten of ergotherapeuten werkend in een gespecialiseerde setting met deze doelgroep.
Locatie
CCD Arnhem
CCD Arnhem is gevestigd in het gezellige centrum van Arnhem. Dichtbij trein- en busstation, ruime parkeergarages (centrum) en hotels.
Accreditatie
Toegekend door
- KNGF: 6 punten Psychosomatische fysiotherapie Vakinhoudelijk algemeen
- Register Vaktherapie: 6 punten Beroepsspecifieke bij- en nascholing vooraf geaccrediteerd