Hechting en trauma ONLINE

Na het volgen van deze driedaagse cursus ben je in staat om de verschillende vormen van problematische gehechtheid en (vroegkinderlijke) traumatisering sneller te herkennen en daar een adequate behandeling op af te stemmen of eventueel beargumenteerd door te kunnen verwijzen.

Inhoud en opbouw

In het werken met kinderen en jeugdigen, maar ook volwassenen, komen we waarschijnlijk regelmatig in aanraking met problematische gehechtheid en (vroegkinderlijke) traumatisering. Om een passend behandelplan op te kunnen stellen is het van belang om de aard en ernst van de problematiek te kunnen onderkennen.

Deze cursus besteedt eerst aandacht aan diagnostiek en classificatie van problematische gehechtheid en traumatisering, waarbij ook aandacht is voor dissociatie en de samenhang met andere psychopathologie. Tevens ga je oefenen met het in gesprek gaan met ouders/ opvoeders over problematische gehechtheid, hun eigen rol daarin en over eventuele intergenerationele aspecten, zonder het over schuld te hebben. Daarna wordt er uitvoerig ingegaan op behandelmogelijkheden en welke voorwaarden daarvoor nodig zijn, zowel bij cliënt zelf als bij het systeem eromheen; en wat de beste insteek zou kunnen zijn: systemisch en/of de relatie, individueel of beide. Concepten als de ‘Window of Tolerance’, ‘Cirkels van veiligheid en vertrouwen’ en ‘Mentaliserend vermogen’ zullen de revue passeren en gekoppeld worden aan de verschillende behandelmogelijkheden; in het kader van overdracht en tegenoverdracht wordt ook aandacht gegeven aan de eigen hechtingservaringen.

Tot slot geeft de cursus ook aandacht voor de mogelijkheden in de eigen werksituatie en wordt er ook gevraagd het geleerde in de praktijk te brengen. Daarnaast wordt er gekeken wanneer je beter zou kunnen doorverwijzen naar specialistische hulpverlening en/of hoe (vroegkinderlijke) traumatisering sneller te herkennen en daar een adequate behandeling op af te stemmen of eventueel beargumenteerd door te kunnen verwijzen.

Tijdens deze cursus komen de volgende onderwerpen aan bod:

  • Inleiding hechting en problematische gehechtheid
  • Hechting, (vroegkinderlijke) traumatisering en dissociatie
  • Diagnostiek en classificatie en het (advies)gesprek daarover
  • Intergenerationele gehechtheidsproblemen en relationele trauma’s
  • Richtlijnen bij behandeling van problematische gehechtheid
  • Systematisch werken, inclusief samenwerken met scholen en andere organisaties
  • Overdracht en tegenoverdracht
  • Richtlijnen bij traumabehandeling

Vergelijkbaar aanbod is te vinden op:
Hechtingsproblematiek cursus
Heb je vragen?

Bel naar 026-368 44 11 of stuur een e-mail naar curecare@curecare.nl.

Onze opleidingen worden door deelnemers gemiddeld beoordeeld met cijfer
8,5

Alle gegevens voor je op een rijtje

Data

6 april
11 mei
15 juni 2020

Tijden

10:00 - 17:00 uur

Contacturen

18 uur

Kosten

€ 910,00

Doelgroep

Therapeuten, werkzaam met kinderen en jeugdigen, die meer inzicht willen krijgen in de gevolgen van hechtingsproblematiek bij traumatisering en methodieken willen leren op het gebied van stabilisatie en vergroten van het basisvertrouwen bij de cliënt, ter voorbereiding op (mogelijke) traumaverwerking.

Locatie

CCD Arnhem

CCD Arnhem is gevestigd in het gezellige centrum van Arnhem. Dichtbij trein- en busstation, ruime parkeergarages (centrum) en hotels.

Toon in Google Maps

Accreditatie

Toegekend door
  • NIP: 19.5 punten
  • NIP K&J/NVO (OG) en SKJ psychologen en orthopedagogen: 18 punten herregistratie, behandeling 3,5 punt, diagonstiek 3,5 punt en overige taken 2 punten
  • FGzPt: 23 punten
  • NVvP: 18 punten
  • VEN: 18 punten
  • NVRG: 18 punten
  • Register Vaktherapie: 36 punten
Covid-19
Cure & Care Development biedt als gevolg van de COVID-19 maatregelen haar opleidingen zoveel mogelijk online aan. Lees meer over COVID-19 op onze site, of neem gerust contact met ons op. We helpen je graag!