Docent Wilma Mathurin over autisme: ‘Begrip begint bij écht zien wie iemand is’

07-04-2025

Autisme is complex, veelzijdig en vraagt om zorgprofessionals die verder kijken dan het standaardplaatje. Juist daarom is het belangrijk dat behandelaren goed worden opgeleid in het herkennen én begrijpen van autisme in al zijn vormen. Wilma Mathurin MSc, docent bij onze GZ-opleiding en GZ-psycholoog in de SGGZ, is daar een inspirerend voorbeeld van. Met haar bevlogenheid, deskundigheid en persoonlijke betrokkenheid maakt zij een blijvende indruk op zowel opleidelingen als collega’s. Niet voor niets is Wilma uitgeroepen tot Docent van het kwartaal (Q1 2025).

Wilma is GZ-psycholoog en werkt binnen de specialistische GGZ en de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Ze heeft zowel orthopedagogiek als psychologie gestudeerd en richt zich in haar werk op verschillende thema’s: licht tot zeer ernstige verstandelijke beperkingen (LVB/EVB), autisme, gehechtheid, genderdiversiteit, emotionele ontwikkeling en seksuele gezondheid. Wilma heeft een aantekening seksuologie van de NVVS (Nederlandse Wetenschappelijke Vereniging voor Seksuologie) en is daar ook secretaris van. Daarnaast is ze verbonden aan NEED (Network of Europeans on Emotional Development) en LNEO (Landelijk Netwerk Emotionele Ontwikkeling).

1. Wat maakt dat je zelf warmloopt voor de methodiek en doelgroep van het blok waarin je lesgeeft?

Ik geef les over autisme, met als focus diagnostiek en behandeling. Dat sluit heel mooi aan bij mijn dagelijkse praktijk. Ik werk namelijk veel met mensen met autisme (van mensen met een zeer ernstige verstandelijke beperking tot aan mensen die hoogbegaafd zijn) en ik vind het een ontzettend leuke en interessante doelgroep om mee te werken.

Wat mij extra motiveert, is dat ik helaas nog regelmatig mensen tegenkom die binnen de specialistische GGZ onbegrepen of zelfs onveilig behandeld zijn, simpelweg omdat hun manier van waarnemen, denken of communiceren niet werd herkend of verkeerd geïnterpreteerd. In het blok waarin ik lesgeef krijgen opleidingen handvatten om beter aan te sluiten bij deze groep, zodat er echt contact en wederzijds begrip kan ontstaan. Het geeft me veel voldoening om daarin iets over te dragen, juist omdat het zoveel verschil kan maken in iemands behandelervaring.

2. Welke nieuwe ontwikkeling of specifiek onderwerp komt aan bod in je lesdag?

In mijn lesdag besteed ik expliciet aandacht aan hardnekkige vooroordelen over autisme. Denk aan het idee dat mensen met autisme per definitie niet empathisch zouden zijn. Ik besteed daarnaast gericht aandacht aan autisme bij vrouwen, mensen met een migratieachtergrond en aan hoe autisme zich kan uiten bij mensen die langdurig hebben geleerd zich aan te passen aan hun omgeving – oftewel: mensen met sterk ontwikkelde camouflagestrategieën. Deze strategieën maken het namelijk lastiger om autisme te herkennen.

In het blok gaan we dus niet alleen in op het herkennen en begrijpen van autisme in al zijn diversiteit, maar ook op hoe je als behandelaar in de diagnostiek en behandeling beter kunt afstemmen. En ja, als NVVS-professional laat ik het natuurlijk niet na om kort stil te staan bij seksuele gezondheid bij mensen met autisme (een belangrijk, maar naar mijn mening vaak vergeten onderwerp).

3. Wat vind je zo leuk aan lesgeven bij de GZ-opleiding?

Ik vind het een voorrecht om les te geven aan collega’s die al zoveel ervaring met zich meebrengen. De GZ-opleiding levert nieuwe regiebehandelaren op, en dat is hoognodig, maar wat mij betreft maken vooral de interactieve lesmomenten het verschil. In mijn eigen GZ-opleiding leerde ik het meest van docenten die praktijkvoorbeelden inbrachten en ruimte gaven voor mijn eigen casuïstiek. Die lijn probeer ik zelf ook door te trekken. Ik vind het het leukst als opleidingen na een lesdag meteen voelen: dit kan ik morgen al toepassen in mijn werk.

4. Welke ontwikkelingen volg je zelf met veel aandacht in ons vakgebied en waarom?

Diversiteit in de breedste zin van het woord. In mijn werk zie ik dagelijks cliënten uit verschillende culturele achtergronden, mensen met een beperking, neurodivergente personen en mensen uit de LHBTI-gemeenschap. Ik volg ontwikkelingen rondom micro-agressie, minderheidsstress en intersectionaliteit met veel interesse, omdat ik zie hoe die thema’s doorsijpelen in psychisch lijden en in hoe iemand zich in zorg gezien of juist afgewezen kan voelen. Het zijn precies die blinde vlekken die we als diagnostici en behandelaren niet kunnen negeren.

5. Wat zou je zelf nog graag willen leren?

Ik ben op dit moment in opleiding tot psychotherapeut, en dat brengt me veel. Wat ik vooral leer, is om de therapeutische relatie nog serieuzer te nemen als ‘werkruimte’ op zich, niet alleen als middel om een techniek in te zetten, maar als levend geheel waarin dingen echt kunnen verschuiven. Het vraagt van mij om mijn eigen gevoelens in contact nog beter te gaan verstaan en inzetten, ook als dat spannend is. En ik merk dat het me helpt om nog meer vanuit openheid en nieuwsgierigheid in het contact te staan, óók wanneer cliënten heel anders denken, voelen of communiceren dan ik.

Wil je meer weten over onze GZ-opleiding ? Klik op de link hieronder voor meer informatie.

GZ-opleiding volgen bij Cure & Care Development

Mis niets meer.
Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Heb je vragen?

Bel naar 026-368 44 11 of stuur een e-mail naar curecare@curecare.nl.

Covid-19
Cure & Care Development biedt als gevolg van de COVID-19 maatregelen haar opleidingen zoveel mogelijk online aan. Lees meer over COVID-19 op onze site, of neem gerust contact met ons op. We helpen je graag!