5 vragen over Supervisorenopleiding met aandacht voor kinderen en jeugdigen aan drs. Marlies van Dijk
18-02-2025

Drs. E.M. (Marlies) van Dijk is werkzaam als klinisch psycholoog-psychotherapeut bij Levvel, tevens als P-opleider. Haar specialisaties zijn angst- en traumabehandeling, ontwikkelingsstoornissen en het zeer jonge kind en zijn ouders. Zij verzorgde enkele publicaties op het gebied van cognitief gedragstherapeutische oudertraining en IMH. Onderwijskwalificaties: supervisor VGCt, TF-CBT-trainer. Andere registraties: lid specialist DAIMH, Orthopedagoog-Generalist BIG, EMDR Europe Practitioner en lid van de VKJP.
1. Wat maakt dat je zelf warm loopt voor deze methodiek en doelgroep?
Supervisie aan collega’s die met kinderen en jeugdigen werken is per definitie supervisie vanuit een systemisch perspectief. Zowel de omgeving van de jeugdige als de behandelaar en zijn/haar supervisor maken deel uit van de context van de jeugdige. Het is fascinerend om als supervisor de verschillende lagen in deze context te observeren en met de supervisant te luisteren naar de betekenisgeving. Dat levert een waardevolle helikopter-view van waaruit loyaliteiten en paralelprocessen duidelijk worden.
2. Waarom is het zinvol voor deelnemers om deze cursus/opleiding bij jou te volgen?
Ariane Tjeenk is klinisch neuropsycholoog, Maria Kaatee is klinisch psycholoog-psychotherapeut met expertise op het gebied van suicidaliteit en DGT en Marlies van Dijk, is klinisch psycholoog-psychotherapeut met expertise op het gebied van trauma en IMH. Alle drie zijn we supervisor VGCt en we vullen elkaar aan in onze specialistische kennis van de verschillende kinder-en jeugd expertises. Deze diversiteit en complementariteit maakt ons de ideale supervisor-trainers voor collega’s met interesse in jeugd, lvb, systeemtherapie en diverse kinder-en jeugdpsychiatrische aandachtsgebieden.
3. Welke nieuwe ontwikkeling komt aan bod in deze cursus/opleiding (kortom: klein tipje van de sluier oplichten qua inhoud)?
We werken aan de hand van de nieuwste literatuur over supervisie en besteden aandacht aan de nog beperkte wetenschappelijke evidence van supervisie.
4. Welke ontwikkelingen volg je zelf met veel aandacht graag in ons vakgebied en waarom?
Hoe en met welke middelen kunnen we ons vakgebied het beste overdragen is een gedeelde interesse.
5. Wat zou je zelf nog graag willen leren? (mag vakinhoudelijk zijn, hoeft niet)
Zelf zou ik nog steeds graag een betere behandelaar en supervisor willen worden!
Mis niets meer.
Meld je aan voor onze nieuwsbrief.
Heb je vragen?
Bel naar 026-368 44 11 of stuur een e-mail naar curecare@curecare.nl.