Vervolgopleiding Cognitieve Gedragstherapie Kind en Jeugd (CGT K&J) met aandacht voor spel en systeem – 50 uur
Inhoud
De cursus richt zich op het leren behandelen van de complexe problematiek zoals die zich veel laat zien in de jeugdzorg en specialistische GGZ. Het gaat om kinderen met problemen die vallen onder een DSM classificatie zoals een angststoornis, een stemmingsstoornis, trauma en gedragsproblemen, of specifieke ontwikkelingsproblematiek.
Daarnaast is er sprake van comorbide problemen zoals een problematisch verlopen hechting en hechtingsproblematiek, ernstige gezinsproblematiek , kinderen die te maken hebben met complex trauma zoals huiselijk geweld in het verleden, uithuisplaatsingen (of erger) en kinderen die moeite hebben met leren en het zich als vanzelf eigen maken van vaardigheden en ontwikkelingstaken (LVB). U leert hoe u rekening kunt houden met de complexe systemen om een kind heen en hoe u deze systemen kunt mee behandelen. Tenslotte wordt er aandacht besteed aan de therapeut zelf. Want om goed voor deze kinderen en hun gezinnen te kunnen zijn, moet u ook weten waar uw eigen behoefte, valkuilen en krachten liggen als therapeut.
Opzet
De cursus kent deels een klassieke opbouw zoals we gewend zijn binnen de CGT: bespreken van het huiswerk, nieuwe theorie, oefenen, reflectie en nieuw huiswerk. Daarnaast wordt van de cursisten een actieve inbreng verwacht door het toepassen van de theorie op eigen casuïstiek of casuïstiek van de docent (indien mogelijk deels blended). Dit dient tevens als toetsing van de geleerde theorie. In intervisievorm wordt van de cursisten een actieve bijdrage verwacht in het bespreken van knelpunten en dilemma’s in de behandeling, waarbij cursisten actief aan de slag gaan met hun eigen rol als therapeut of gedragskundige. In de eindbeoordeling wordt van de cursist een reflectieverslag verwacht op het eigen leerproces ten aanzien van de cognitieve gedragstherapeutische behandeling van complexe problematiek .
3 en 17 december 2024
14 en 28 januari 2025
4, 11 en 25 maart 2025
1 april 2025
Locatie: CCD Arnhem
Kosten: € 1.650,00
Meer informatieHeb je vragen?
Bel naar 026-368 44 11 of stuur een e-mail naar curecare@curecare.nl.
Docent
drs. J.A. (Joke) Smit
drs. J.A. (Joke) Smit is gespecialiseerd in het werken vanuit cognitieve gedragstherapie. Met deze therapievorm als basis voegt zij daar passend bij de problemen en hulpvraag interventies toe zoals EMDR, schematherapie, spel, mindfulness en ACT. Zij heeft jarenlange ervaring in de jeugdGGZ en jeugdhulpverlening. Zij is met name gespecialiseerd in de diagnostiek en behandeling van kinderen en jongeren op het gebied van angst, dwang, hechting en trauma en somatisch onverklaarde lichamelijke klachten. De laatste jaren werkt zij ook steeds meer met volwassenen. Daarnaast geniet ze van het opleiden van collega’s, door middel van supervisie, opleiding en cursussen.
Alle gegevens voor je op een rijtje
Data
3 en 17 december 2024
14 en 28 januari 2025
4, 11 en 25 maart 2025
1 april 2025
Tijden
09:30 - 17:00 uur
Contacturen
50 uur
Kosten
€ 1.650,00
exclusief boeken, inclusief toegang tot digitale leeromgeving
Doelgroep
Cursisten die de basiscursus cognitieve gedragstherapie (K&J) met goed gevolg hebben afgerond.
Locatie
CCD Arnhem
CCD Arnhem is gevestigd in het gezellige centrum van Arnhem. Dichtbij trein- en busstation, ruime parkeergarages (centrum) en hotels.
Accreditatie
Toegekend door
- FGzPt: 54 punten Specialismen Gezondheidszorgpsycholoog
- VGCt: 50 punten Vervolgcursus - contacturen
- NIP K&J/NVO (OG) en SKJ psychologen en orthopedagogen: 52 punten K&J/OG herregistratie
- NIP K&J/NVO (OG) en SKJ psychologen en orthopedagogen: 35 punten KJ opleiding - behandeling
- NIP K&J/NVO (OG) en SKJ psychologen en orthopedagogen: 11 punten KJ opleiding - diagnostiek
- NIP K&J/NVO (OG) en SKJ psychologen en orthopedagogen: 9 punten KJ opleiding - extra literatuurstudie
- NIP K&J/NVO (OG) en SKJ psychologen en orthopedagogen: 6 punten KJ opleiding - overig taken