Vervolgcursus Schematherapie, startdatum 14 februari 2019

Vervolgcursus Schematherapie: de uitdagende cliënt en Gezonde Volwassene van de therapeut

Deze vervolgcursus is voor degenen die al een basiscursus schematherapie hebben gevolgd en enige ervaring met schematherapie hebben opgedaan. De nadruk van deze cursus ligt op verdere verdieping van de modusmodellen voor cluster B en C persoonlijkheidsstoornissen.

Als therapeut ben je in staat om een casusconceptualisatie te maken en op hoofdlijnen een behandeling uit te voeren. Ondanks je goede bagage merk je dat er cliënten zijn die je frustreren, geen voortgang laten zien, je bijzonder raken of die maar niet uit je hoofd gaan. Wat nu?

De schematherapeut in opleiding zal moeten leren om gaan met het feit dat de meestal grillige binnenwereld van de cliënt met een persoonlijkheidsstoornis ook weerspiegeld wordt in de therapeutische relatie. Het bewerken van deze therapeutische relatie speelt een belangrijke rol in de schematherapeutische behandeling.

Deze vervolgcursus onderscheidt zich van andere cursussen doordat er specifiek aandacht is voor eigen modi, schema’s en thema’s van de therapeut die van invloed kunnen zijn op de rol als therapeut en die actief worden tijdens spannende therapiemomenten. Immers, als tijdens de therapie voldaan wordt aan de emotionele basisbehoeften van de therapeut zal dit in het voordeel zijn van de behandeling van de cliënt.

Er wordt dieper ingegaan op de toepassing van de cognitieve, experiëntiële, gedragsmatige en interpersoonlijke technieken bij alle persoonlijkheidsstoornissen. Er zal gebruik gemaakt worden van casuïstiek die door de cursisten zelf ingebracht wordt. De docenten brengen ook de nodige casuïstiek in en maken de deelnemers deelgenoot van hun eigen moeilijke therapiemomenten om te komen tot groei en inzicht.

De docenten zijn allen scientist-practitioners die voortdurend de link leggen met recente wetenschappelijke inzichten welke direct verwerkt worden in het lesmateriaal. In deze cursus ligt het accent op individuele behandelingen.

Opzet
Deelnemers dienen op de hoogte te zijn van de gehele inhoud van ‘Schemagerichte therapie: handboek voor therapeuten’. Maximaal 18 deelnemers per cursus.

Vervolgcursus 1
14 februari, 6 en 21 maart en 10 april 2019

Docenten
dr. B.J. van Oosterhout & mw. drs. N.H.M. Cloosterman

Kosten
€ 1.010,- (inclusief het boek: ‘Arntz, A. & Jacob, G. (2012). Schematherapie: een praktische handleiding. Amsterdam: Nieuwezijds’, toegang tot de digitale leeromgeving, koffie/thee en lunches)

Doelgroep
Gz-psychologen, cognitief gedragstherapeuten (i.o.), psychotherapeuten (i.o.), klinisch psychologen (i.o.) en psychiaters die de basiscursus Schematherapie afgerond hebben en reeds enige ervaring met schematherapie hebben.

Accreditatie
wordt aangevraagd bij:

  • FGzPt
  • NIP
  • NVvP
  • VGCt

Accreditatie bij het Register Schematherapie wordt conform hun reglement achteraf aangevraagd.