TF-CBT+, Vervolgcursus CGT K&J
Inschrijven niet meer mogelijk
Eerstvolgende mogelijkheden:
- Basiscursus Groepsdynamica, startdatum 23/04/2025
- Behandelen van persisterende depressie met CBASP, startdatum 12/05/2025
- Basiscursus Groepsdynamica, startdatum 10/12/2025
Behandeling van psychotrauma bij kinderen & adolescenten met TF-CBT (Traumagerichte Cognitieve Gedragstherapie) en/of andere CGT-technieken.
Deze 50-uurs-vervolgcursus CGT wordt aangeboden als Blended Learning en bestaat uit 10 uur e-learning, 6 lesdagen en 6 uur online consultatie. De opleiding wordt georganiseerd in samenwerking met Levvel.
Internationale richtlijnen adviseren voor de behandeling van PTSS bij kinderen en jongeren, naast EMDR, als eerste keus behandeling TF-CBT (ISTSS, 2018; NICE, 2018). Het programma TF-CBT, ontwikkeld door Cohen, Mannarino & Deblinger (2021), is het meest onderzochte, maar niet het enige programma. Daarom is het wenselijk dat cognitief gedragstherapeuten in opleiding, die kinderen en jongeren behandelen met psychotrauma, tijdens hun opleiding leren TF-CBT goed uit te voeren. Daarnaast is voor hen kennis over andere effectief bewezen CGT-behandelings-technieken van belang.
Doelstelling:
Na afloop van deze 50 uurs-vervolgcursus is de cursist in staat om het gedragstherapeutisch proces te overzien van diagnostiek tot en met evaluatie van de behandelresultaten en dit proces zelfstandig uit te voeren, bij zowel enkelvoudige als complexe PTSS of PTSS met comorbide klachten.
De cursist kan zorgvuldig diagnostisch onderzoek doen, een weloverwogen indicatie stellen voor TF-CBT of een andere evidence based CGT-techniek. De nadruk ligt op het goed leren toepassen van het modulair opgebouwde behandelprogramma TF-CBT (Cohen, Mannarino & Deblinger, 2021).
Inhoud:
Er wordt aandacht besteed aan de volgende onderdelen:
- Impact van trauma op kinderen en gezinnen. Leertheoretische verklaringsmodellen van psychotrauma.
- Een overzicht van betrouwbare en valide instrumenten voor de classificatie en diagnostiek van traumagerelateerde problematiek, voorafgaand aan de gedragstherapeutische diagnostiek.
- Gedragstherapeutische diagnostiek: functieanalyses en betekenisanalyses maken volgens het model van de geïntegreerde cognitieve gedragstherapie (Korrelboom & Ten Broeke, 2014) en een behandelplan opstellen met cognitieve en gedragstherapeutische interventies, in aansluiting op de huidige inzichten met betrekking tot evidence en practice based behandelen.
- Een overzicht van evidence based cognitief gedragstherapeutische technieken gericht op trauma-klachten en indicatiestelling.
- Toepassing van TF-CBT: alle technieken in dit programma leren begrijpen (rationale), uitvoeren en evalueren, inclusief aandacht voor de interactie tussen kind/jongere en diens
ouders/verzorgers en hoe die te beïnvloeden, zodat communicatie gefaciliteerd wordt over wat het kind heeft meegemaakt en relatieverbetering plaats vindt. - Uitvoeren van een behandelplan met bewaking van het gedragstherapeutisch proces
Opzet:
De opleiding bestaat uit drie onderdelen, met daarnaast een literatuurstudie van ca. 800 bladzijden:
- E-learning module van 10 uur (exclusief), welke individueel op eigen tempo gevolgd kan worden en afgerond moet zijn voorafgaand aan dag 1 (kosten: 35 dollar)
- 6 lesdagen, waarbij er vanaf de eerste lesdag met eigen casuïstiek gewerkt dient te worden
- 6 uur online consultatie, in groepjes van 4, tussen dag 5 en 6.
Cursisten dienen over de volgende verplichte boeken te beschikken: Cohen, J. Mannarino, A. en Deblinger, E. (2021). Behandeling van trauma bij kinderen en adolescenten. Houten: Bohn Stafleu Van Loghum & Korrelboom, K. & ten Broeke, E. (2014). Geïntegreerde cognitieve gedragstherapie. Handboek voor theorie en praktijk (2e herziene druk). Bussum: Coutinho
Voor het annuleren van inschrijvingen voor de basis- en vervolgopleiding Cognitieve Gedragstherapie zijn de voorwaarden anders dan onze algemene annuleringsvoorwaarden, zie de Algemene Leveringsvoorwaarden.
Inschrijven niet meer mogelijk
Eerstvolgende mogelijkheden:
- Basiscursus Groepsdynamica, startdatum 23/04/2025
- Behandelen van persisterende depressie met CBASP, startdatum 12/05/2025
- Basiscursus Groepsdynamica, startdatum 10/12/2025
Heb je vragen?
Bel naar 026-368 44 11 of stuur een e-mail naar curecare@curecare.nl.
Docent
drs. R. (Renee) Beer
![Beer, Renee](https://curecare.nl/wp-content/uploads/2018/12/Beer-Renee-150x150.jpg)
drs. R. (Renee) Beer is klinisch psycholoog, cognitief gedragstherapeut en psychotraumatherapeut. Zij is zelfstandig gevestigd als opleider, supervisor en behandelaar. Haar specialisaties zijn; diagnostiek en behandeling van kinderen en jongeren met trauma-gerelateerde klachten en behandeling van jongeren met een eetstoornis. Zij verzorgde diverse publicaties hierover. Onderwijskwalificaties: EMDR-k&j trainer, TF-CBT trainer, supervisor VGCt en VEN.
Docent
drs. E.M. (Marlies) van Dijk
drs. E.M. (Marlies) van Dijk is werkzaam als klinisch psycholoog-psychotherapeut bij Levvel, tevens als P-opleider. Haar specialisaties zijn angst- en traumabehandeling, ontwikkelingsstoornissen en het zeer jonge kind en zijn ouders. Zij verzorgde enkele publicaties op het gebied van cognitief gedragstherapeutische oudertraining en IMH. Onderwijskwalificaties: supervisor VGCt, TF-CBT-trainer. Andere registraties: lid specialist DAIMH, Orthopedagoog-Generalist BIG, EMDR Europe Practitioner en lid van de VKJP.
Alle gegevens voor je op een rijtje
Data
Dinsdag 8 en 15 maart
Vrijdag 25 maart (online)
Dinsdag 5 en 12 april
Vrijdag 9 december 2022
Tijden
9.30 - 17.00 uur
9.30 - 16.00 uur (dag 3 en 6)
Contacturen
50 uur
Kosten
€ 1.485,00
exclusief boeken, inclusief toegang tot de online leeromgeving en inclusief 3 werkboeken: Beer, R. & Lindauer, R. (2014). Verwerken en Versterken;
- werkboek voor ouders
- werkboek voor kinderen en jongeren
- werkboek voor therapeuten.
Doelgroep
Cognitief Gedragstherapeuten, GZ-psychologen, Klinisch (neuro)psychologen, Orthopedagoog-Generalisten NVO, Kinder- en Jeugdpsychologen NIP, en Kinder- en Jeugdpsychiaters (of minimaal een jaar in opleiding tot een van de genoemde registraties).
Accreditatie
Toegekend door
- VGCt: 50 punten Vervolgcursus
- FGzPt: 53 punten Specialismen Gezondheidszorgpsycholoog
- VEN: 32 punten Algemene scholing (breed)
- VEN: 2 punten Vakinhoudelijke scholing (smal)
- NIP K&J/NVO (OG) en SKJ psychologen en orthopedagogen: 40 punten K&J/OG Herregistratie
- NIP K&J/NVO (OG) en SKJ psychologen en orthopedagogen: 27 punten K&J/OG opleiding - behandeling
- NIP K&J/NVO (OG) en SKJ psychologen en orthopedagogen: 8 punten K&J/OG opleiding - diagnostiek
- NIP K&J/NVO (OG) en SKJ psychologen en orthopedagogen: 9 punten K&J/OG opleiding - extra literatuurstudie
- NIP K&J/NVO (OG) en SKJ psychologen en orthopedagogen: 5 punten K&J/OG opleiding - overige taken
![](https://curecare.nl/wp-content/themes/ccd/images/review.jpg)
Prettige wijze van lesgeven. Balans tussen oefenen en uitleg over theorie. Zeer leerzaam!”
Meld je aan voor de nieuwsbrief
Wil je op de hoogte blijven van onze opleidingen, cursussen of nieuws over CCD?
Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.