Basisopleiding Schematherapie
Inschrijven niet meer mogelijk
Eerstvolgende mogelijkheden:
- Basisopleiding Schematherapie, startdatum 11/12/2024
- Basisopleiding Schematherapie, startdatum 15/01/2025
- Basisopleiding Schematherapie voor Vaktherapeuten, startdatum 07/02/2025
In de basisopleiding schematherapie maak je kennis met de schematheorie; er wordt stilgestaan bij wat schema’s, copingstrategieën en modi zijn, hoe deze ontstaan en zich verder ontwikkelen en bestendigen.
Inhoud
Schematherapie is een integratieve therapie waarin methoden en technieken uit de interpersoonlijke, experiëntiële en psychodynamische therapie geïntegreerd zijn in een theoretisch model gebaseerd op de cognitieve theorie, met als doel persoonlijkheidsproblematiek effectief te kunnen behandelen. Schematherapie is effectief gebleken bij de borderline persoonlijkheidsstoornis (BPS) en veelbelovend bij de behandeling van andere persoonlijkheidsproblematiek. Deze therapie wordt individueel en in groepen toegepast en steeds breder geïmplementeerd. Uitgangspunt is dat wanneer niet aan de basisbehoeften van kinderen wordt voldaan, zij disfunctionele schema’s, copingstijlen en modi kunnen ontwikkelen die een rol spelen bij persoonlijkheidsstoornissen en hardnekkige stemmings- en angststoornissen.
In deze basisopleiding maak je kennis met de schematheorie; er wordt stilgestaan bij wat schema’s, copingstrategieën en modi zijn, hoe deze ontstaan en zich verder ontwikkelen en bestendigen. Persoonlijkheidsstoornissen worden toegelicht vanuit een schematherapie perspectief en indicaties voor schematherapie worden besproken. Je leert schema’s, copingstrategieën en modi bij jouw cliënten vaststellen en hoe je hierbij de verschillende schemavragenlijsten, copinglijsten en modivragenlijsten en andere methoden zoals diagnostische imaginatie kunt gebruiken. Je leert hypothesen te vormen over hoe schema’s, copingstijlen en modi zijn ontstaan vanuit de ontwikkelingsgeschiedenis van de patiënt en deze hypothesen leer je vast te leggen in een casusconceptualisatie. De verschillende fasen in de schematherapie en de behandeltechnieken komen aan de orde. Behandeltechnieken worden gedemonstreerd en geoefend tijdens de opleiding. Het accent ligt hierbij op het aanleren van experiëntiële technieken en het hanteren van de therapeutische relatie. Daarnaast wordt aandacht besteed aan de schema’s van de therapeut en de interactie met de schema’s of modi van de patiënt. Deze basisopleiding richt zich met name op volwassen cliënten, maar het geleerde is zowel toepasbaar op volwassenen als op adolescenten en jongvolwassenen.
Inschrijven niet meer mogelijk
Eerstvolgende mogelijkheden:
- Basisopleiding Schematherapie, startdatum 11/12/2024
- Basisopleiding Schematherapie, startdatum 15/01/2025
- Basisopleiding Schematherapie voor Vaktherapeuten, startdatum 07/02/2025
Heb je vragen?
Bel naar 026-368 44 11 of stuur een e-mail naar curecare@curecare.nl.
Docent
drs. S. (Sylvia) Chaudron
drs. S. (Sylvia) Chaudron is klinisch psycholoog-psychotherapeut, Supervisor voor de Vereniging voor Schematherapie, Supervisor voor de VGCt, Supervisor voor de Nederlandse Vereniging voor Psychotherapie en Kandidaat supervisor voor de Vereniging voor Groepsdynamica en Groepspsychotherapie (NVGP) en EMDR practitioner. Ze is ervaren in individuele, systeem- en groepspsychotherapie binnen adolescentenzorg en volwassenzorg in de BGGZ en poliklinische en klinische SGGZ. Ze heeft ervaring met diverse problematiek, zoals angststoornissen, stemmingsstoornissen, persoonlijkheidsproblematiek, verslaving, EPA en binnen de forensische zorg.
Ze is werkzaam als hoofd behandelzaken in een klinische setting voor cliënten met internaliserende persoonlijkheidsproblematiek en comorbide problematiek (angst, depressie, trauma) in een GGZ instelling. Hier werkt ze ook als groepspsychotherapeut binnen klinische zorgpaden en is ze P-opleider voor de GZ- en psychotherapie-opleidingen binnen deze instelling.
Verder werkt ze als docent binnen de GZ-opleiding bij de RCSW in Nijmegen (Groepsdynamica, Proces van psychologisch handelen), als docent en leertherapeut binnen Cure and Care, waar ze modulen Schematherapie en Groepsleertherapie op schematherapeutische en groepsdynamische basis verzorgt en verzorgt ze supervisie en leertherapie voor de opleidingsroutes binnen de VGCt, VSt of NVP en GZ, PT of KP opleiding.
Docent
drs. L.I. (Leonie) Muller-van Domburg
is psychotherapeut, GZ-psycholoog, supervisor van de Vereniging voor Schematherapie , supervisor VGCt, supervisor NVP, supervisor NVGP, specialistisch groepstherapeut en cognitief gedragstherapeut. Zij is hoofdbehandelaar van een schematherapie deeltijdbehandeling en betrokken bij de ontwikkeling van het schematherapie-aanbod bij Amarum, het expertisecentrum voor eetstoornissen van GGNet. Daar biedt zij o.a. individuele en groepsbehandelingen bij ernstige eetstoornissen, persoonlijkheidsproblematiek en trauma. Daarnaast geeft zij supervisie aan basis- en GZ-psychologen in meerdere GGZ-instellingen, en werkt zij als docent schematherapie, groepsdynamica en groepstherapie. Zij is inmiddels bijna twintig jaar werkzaam en heeft ruime ervaring met het werken in de GGZ, zowel in een deeltijdsetting, klinisch als poliklinisch.
Alle gegevens voor je op een rijtje
Data
1 november 2023
29 november 2023
13 december 2023
20 december 2023
Tijden
10.00 - 17.30 uur
Contacturen
25 uur
Kosten
€ 1.095,00
inclusief de boeken: ‘Young, Y.E., Klosko, J.S. & Weishaar, M.E. (2019). Schemagerichte therapie: handboek voor therapeuten. Houten: Bohn Stafleu van Loghum’ en ‘Genderen, H. van, & Arntz, A. (2021). Schematherapie bij borderlinepersoonlijkheidsstoornis. Amsterdam: Uitgeverij Nieuwezijds’ en toegang tot de digitale leeromgeving
Doelgroep
Professionals die werken met cliënten met persoonlijkheidsstoornissen en/of hardnekkige stemmings- en angststoornissen.
Zie toelatingseisen.
Locatie
CCD Arnhem
CCD Arnhem is gevestigd in het gezellige centrum van Arnhem. Dichtbij trein- en busstation, ruime parkeergarages (centrum) en hotels.
Accreditatie
Toegekend door
- Vereniging voor Schematherapie: 25 punten
- VGCt: 25 punten Vervolgcursus VGCt
- NIP: 37.50 punten ELP herregistratie
- FGzPt: 31 punten Specialismen gezondheidszorgpsycholoog
- NVvP: 24 punten
- VSR: 25 punten
- VEN: 20 punten Algemene scholing (breed)
Wordt aangevraagd bij
- NVRG Eerder toegekend voor 16 punten