Basisopleiding EMDR bij Kinderen en Jeugd
In deze opleiding leer je hoe je EMDR kunt toepassen bij ongecompliceerde PTSS en andere aan trauma gerelateerde klachten. Deze basisopleiding EMDR K&J is bedoeld voor professionals die werkzaam zijn in het kinder- en jeugdveld of werken met verstandelijk beperkten.
Inhoud
De basisopleiding EMDR K&J is bedoeld voor psychologen, pedagogen, psychotherapeuten en psychiaters die werkzaam zijn in het kinder- en jeugdveld of met verstandelijk beperkten werken. Deze basisopleiding is gericht op het leren toepassen van EMDR bij ongecompliceerde PTSS en andere aan trauma gerelateerde klachten.
Aan het eind van de opleiding beheers je het EMDR basisprotocol (zowel de geest als de letter) en pas je het ook regelmatig toe bij niet al te gecompliceerde casuïstiek.
Opzet
De opleiding bestaat uit 11 dagdelen en heeft een stapsgewijze opbouw waarbij gebruik gemaakt wordt van theoretische inleidingen, video demonstraties, semi plenaire oefeningen en oefeningen in kleine groepjes om EMDR te leren toepassen. Bij het oefenen met het protocol in tweetallen wordt gebruik gemaakt van min of meer emotioneel beladen herinneringen van de deelnemers.
De eerste twee opleidingsdagen vinden opeenvolgend plaats en zijn gericht op het aanleren van het basisprotocol. Daarna volgen nog drie dagen om de toepassing bij kinderen en adolescenten aan te leren. Daarvoor zijn aanpassingen in het EMDR protocol nodig. Het werken met deze doelgroep vereist specifieke vaardigheden zoals het hanteren van de interactie ouder/verzorger-kind.
Tijdens de vierde en vijfde dag is er ook ruimte om stil te staan bij vragen naar aanleiding van de ervaringen met EMDR in de praktijk. Er wordt met name aandacht besteed aan het plenair bekijken en bespreken van door de deelnemers gemaakte (en geselecteerde) filmfragmenten van EMDR-zittingen.
Je dient vooraf het ‘Handboek EMDR: een geprotocolleerde behandelmethode voor de gevolgen van psychotrauma’ te bestuderen. Hierdoor ben je bij aanvang van de opleiding reeds bekend met de theorie en kan er veel tijd worden besteed aan het oefenen en aan de fijne kneepjes van het vak. Tijdens de opleiding wordt een kennistoets afgenomen over de bestudeerde stof.
De opleiding omvat 5 bijeenkomsten, de eerste dag start om 09.30 uur en eindigt om 19.30 uur. Dag 2 t/m 5 starten om 09.30 uur en duren tot 17.00 uur.
Maximaal 24 deelnemers per opleiding (bij meer dan 12 tot maximaal 24 deelnemers worden de eerste en tweede dag door de hoofddocent en een EMDR supervisor verzorgd).
N.B. Voor het verkrijgen van het certificaat is 100% aanwezigheid verplicht!
Graag maken wij je erop attent dat deze opleiding niet mag meetellen voor het traject wanneer je het opleidingstraject cgt-er in opleiding volgt, aangezien het nascholing betreft.
Literatuur
De cursist dient zelf de volgende boeken aan te schaffen:
- Jongh, A. de & Broeke, E. ten (2019). Handboek EMDR: een geprotocolleerde behandelmethode voor de gevolgen van psychotrauma. Amsterdam: Pearson
- Beer, R. & Roos, C. de (2017). Handboek EMDR kinderen en jongeren. Lannoo Campus
24 en 25 november,
8 december 2025,
26 januari,
23 maart 2026
Locatie: CCD Arnhem
Kosten: € 1.350,00
Meer informatieHeb je vragen?
Bel naar 026-368 44 11 of stuur een e-mail naar curecare@curecare.nl.
Docent
drs. C.J.A.M. (Carlijn) de Roos
Mw. drs. Carlijn de Roos is klinisch psycholoog – psychotherapeut en werkzaam bij de Bascule, Centrum voor Trauma en Gezin. Zij is als docent verbonden aan diverse opleidingen.
Zij heeft de volgende kwalificaties: klinisch psycholoog (BIG), psychotherapeut (BIG), kinder- en jeugdpsycholoog specialist (NIP), psychotraumatherapeut (NtVP), trainer EMDR K&J (EMDR Europe) en supervisor EMDR K&J/volwassenen (VEN), supervisor voor de Vereniging voor Kinder en Jeugdpsychotherapie (VKJP). Daarnaast heeft zij publicaties geleverd over de onderwerpen: EMDR bij kinderen en jeugdigen, diagnostiek en behandeling van getraumatiseerde kinderen, diagnostiek en behandeling van somatisch onvoldoende verklaarde lichamelijke klachten en behandeling van electief mutisme.
Docent
drs. F.E. (Erik) ten Broeke
drs. F.E. (Erik) ten Broeke is klinisch psycholoog en vrijgevestigd cognitief gedragstherapeut te Deventer/Bathmen. Hij is opleider/supervisor voor de Vereniging voor Gedragstherapie en Cognitieve therapie (VGCt) en door de Vereniging EMDR Nederland en EMDR-Europe erkend als trainer EMDR. Naast circa 120 publicaties in (inter)nationale tijdschriften, verschenen (mede) van zijn hand verschillende (hand)boeken op het gebied van respectievelijk cognitieve gedragstherapie en EMDR.
Alle gegevens voor je op een rijtje
Data
24 en 25 november,
8 december 2025,
26 januari,
23 maart 2026
Tijden
De lesdagen starten om 09.30 uur en eindigen, behalve dag 1 om 17.00 uur. Dag 1 eindigt om 20.00 uur.
Contacturen
32 uur
Kosten
€ 1.350,00
inclusief lunches, avondeten op dag 1 en toegang tot de online leeromgeving.
Doelgroep
psychologen, (ortho)pedagogen, psychotherapeuten en psychiaters die werkzaam zijn in het kinder- en jeugdveld of met verstandelijk beperkten werken. Zie verder onder toelatingseisen.
Locatie
CCD Arnhem
CCD Arnhem is gevestigd in het gezellige centrum van Arnhem. Dichtbij trein- en busstation, ruime parkeergarages (centrum) en hotels.
Accreditatie
Wordt aangevraagd bij
- NIP K&J/NVO (OG) en SKJ psychologen en orthopedagogen Vorige editie toekenning 34 punten
- NIP Vorige editie toekenning 33,5 punten
- FGzPt Vorige editie toekenning 41 punten
- VGCt Vorige editie toekenning 32 punten (nascholing)
- NVvP Vorige editie toekenning 29 punten
- VSR Vorige editie toekenning 32 punten