Basisopleiding Cognitieve Gedragstherapie Kind en Jeugd (CGT K&J)
Inschrijven niet meer mogelijk
Eerstvolgende mogelijkheden:
- Basisopleiding Cognitieve Gedragstherapie (CGT), startdatum 11/03/2025
- Basisopleiding Cognitieve Gedragstherapie (CGT), startdatum 12/05/2025
- BLENDED Basisopleiding Cognitieve Gedragstherapie (CGT), startdatum 09/09/2025
Inhoud
De basiscursus Geïntegreerde Cognitieve Gedragstherapie, is bestemd voor psychologen, orthopedagogen, psychotherapeuten, klinisch psychologen en psychiaters (in opleiding) die cognitief gedragstherapeut willen worden of meer kennis willen vergaren op het gebied van cognitief gedragstherapeutische behandelingen.
De cursus gaat uit van behandelingen gebaseerd op de individu specifieke analyses en de leer theoretische principes van de cognitieve gedragstherapie. Tevens is er veel aandacht voor de effectief gebleken protocollaire behandelingen (evidence-based). Op basis van deze elkaar aanvullende sporen wordt beoogd dat de cursist aan het eind van de cursus de kennis en vaardigheden heeft verworven om cognitief gedragstherapeutische behandelingen van gemiddelde zwaarte onder supervisie te kunnen uit voeren.
De cursus (100 uur) is opgezet als basiscursus voor de opleiding tot cognitief gedragstherapeut volgens de richtlijnen van de Vereniging van Gedragstherapie en Cognitieve Therapie (VGCT). Accreditatie voor deze cursus is bij de VGCT aangevraagd. Daarnaast is accreditatie aangevraagd bij NIP K&J, NVO en FGzP.
Voor het verkrijgen van het lidmaatschap van de VGCT en om als cognitief gedragstherapeut erkend te worden is daarna nog een vervolgcursus (100 uur), het volgen van supervisie, begeleide intervisie, en het schrijven van een N=1 studie vereist (Zie ook registratiereglement)
Doelstelling cursus
Het uiteindelijke doel is dat de cursist aan het eind van de basiscursus in staat is om cognitieve gedragstherapieën van ‘gemiddelde zwaarte’ onder supervisie naar behoren uit te voeren.
Opzet
De cursus is opgedeeld in een tweetal blokken. In het eerste gedeelte wordt in zeven bijeenkomsten de theoretische basis gelegd waarop de cognitieve gedragstherapie gestoeld is. In dit deel komt de (cognitief-) gedragstherapeutische denk- en werkwijze uitvoerig aan bod, ook in voldoende mate in ‘historische context’. Er wordt aandacht besteed aan de eerste- en tweede generatie gedragstherapieën. Tevens wordt kennis gemaakt met de (zo genoemde) derde generatie gedragstherapieën. Uiteraard wordt uitvoerig aandacht besteed aan leertheorieën/-principes en de cognitie gedragstherapeutische diagnostiek. Het maken van individuele casusconceptualisaties (holistische theorie, betekenis- en functieanalyses) staat hierin centraal. Ook wordt aandacht besteed aan het weloverwogen kunnen kiezen/selecteren van interventies (therapieplan) en aan evaluatie van de therapie. Duidelijk zal worden dat het cognitief-gedragstherapeutisch proces alle genoemde elementen met elkaar verbindt. Ook interactionele strategieën zullen hierbij de nodige aandacht krijgen.
Het tweede, verdiepende gedeelte van de cursus, bestaande uit negen bijeenkomsten, wordt deze basistheorie uitgebreid en toegepast op relevante stoornissen en klachten binnen de GGZ, toepassing van CGT bij kinderen/ jeugdigen, en de samenwerking met het omringend systeem. Aandacht wordt besteed aan cognitief gedragstherapeutische diagnostiek (meetinstrumenten, betekenis- en functieanalyses) en behandeling (toepassen van technieken) bij een verscheidenheid aan problematieken (angststoornissen, dwang, trauma, en stemmingsstoornissen). Er wordt hierbij aandacht besteed aan reeds ontwikkelde protocollaire behandelingen. De cursus beoogt uitdrukkelijk ook dat de cursisten in staat zijn om behandelingen ‘op maat’ op te zetten en uit te voeren. Op basis van kennis en inzicht moet de cursist een ontwikkelde protocolbehandeling ‘op waarde kunnen inschatten’. Bij al deze themagebieden wordt stilgestaan bij het betrekken van naasten bij de behandeling.
Inschrijven niet meer mogelijk
Eerstvolgende mogelijkheden:
- Basisopleiding Cognitieve Gedragstherapie (CGT), startdatum 11/03/2025
- Basisopleiding Cognitieve Gedragstherapie (CGT), startdatum 12/05/2025
- BLENDED Basisopleiding Cognitieve Gedragstherapie (CGT), startdatum 09/09/2025
Heb je vragen?
Bel naar 026-368 44 11 of stuur een e-mail naar curecare@curecare.nl.
Docent
drs. C.C.T.M. (Katinka) Smits
drs. Katinka Smits is GZ-psycholoog, supervisor/leertherapeut VGCt, senior schematherapeut en Orthopedagoog-Generalist. Zij is werkzaam geweest bij GGZ Oost Brabant, afdeling Kind en Jeugd, en werkte met kinderen en jeugdigen met angst en stemmingsproblemen, psychotische klachten en kinderen en jeugdigen met een ernstig bedreigde persoonlijkheidsontwikkeling. Samen met twee collega’s heeft zij vormgegeven aan de groepsgerichte schematherapie voor adolescenten en jongvolwassenen. Tevens is zij werkzaam geweest voor depressie expertisecentrum voor adolescenten van GGZ Oost Brabant, dat in december 2020 erkend is met het TOPGGz-keurmerk.
Alle gegevens voor je op een rijtje
Data
13, 20 en 27 november
4, 11 en 18 december 2024
15, 22 en 29 januari
5 en 12 februari
12, 19 en 26 maart
2 en 9 april 2025
Tijden
10.00-17.00 uur
Contacturen
100 uur
Kosten
€ 2.950,00
Toegang tot digitale leeromgeving, exclusief boeken
Doelgroep
Psychologen, orthopedagogen, psychotherapeuten, klinisch psychologen en psychiaters (in opleiding) die cognitief gedragstherapeut willen worden of meer kennis willen vergaren op het gebied van cognitief gedragstherapeutische behandelingen.
Accreditatie
Toegekend door
- VGCt: 100 punten Basiscursus- contacturen
- NIP K&J/NVO (OG) en SKJ psychologen en orthopedagogen: 100 punten herregistratie
- NIP K&J/NVO (OG) en SKJ psychologen en orthopedagogen: 75 punten Opleiding- behandeling
- NIP K&J/NVO (OG) en SKJ psychologen en orthopedagogen: 20 punten Diagnostiek
- NIP K&J/NVO (OG) en SKJ psychologen en orthopedagogen: 30 punten extra literatuurstudie
- NIP K&J/NVO (OG) en SKJ psychologen en orthopedagogen: 5 punten overige taken
Meld je aan voor de nieuwsbrief
Wil je op de hoogte blijven van onze opleidingen, cursussen of nieuws over CCD?
Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.