Basisopleiding Cognitieve Gedragstherapie (CGT)
In de basisopleiding cognitieve gedragstherapie leert u het toe passen van het cognitief gedragstherapeutisch proces en een aantal basale methodes zodat u, onder supervisie, eenvoudige cognitieve gedragstherapieën uit kunt voeren op een verantwoorde wijze.
Inhoud
Er wordt vanuit gegaan dat binnen cognitieve gedragstherapie twee belangrijke richtingen zijn te onderscheiden: die waarin de ‘individuele case benadering’ centraal staat en die waarin bij voorkeur effectief gebleken standaardbehandelingen worden toegepast. De eerste is nogal theoretisch georiënteerd (‘theory-based’) en zoekt aansluiting bij een experimenteel-psychologisch en leerpsychologisch kader. De tweede is betrekkelijk a-theoretisch en vooral praktisch/empirisch van aard (‘evidence-based’) en zoekt inspiratie in vergelijkende effectstudies.
In de filosofie van de basisopleiding is de toekomst van de cognitieve gedragstherapie, en in feite die van de psychotherapie, er in gelegen om beide benaderingen met elkaar te integreren. De gedachte achter dit ‘tweesporen beleid’ is, dat de huidige standaardbehandelingen nog niet trefzeker genoeg zijn om deze automatisch toe te passen zodra aan de betreffende DSM-diagnose is voldaan, terwijl de geïndividualiseerde benadering het risico inhoudt dat de therapeut te zeer in beslag wordt genomen door allerlei theoretische bespiegelingen waardoor de slagvaardigheid om te interveniëren te zeer verloren gaat. Kennis van beide richtingen lijkt een voorwaarde te zijn om de voordelen van beide benaderingen te kunnen optimaliseren en de risico’s ervan te kunnen minimaliseren.
In de opleiding wordt u daarom vertrouwd gemaakt met beide richtingen. U leert enerzijds de individuele theoretisch geïnspireerde zoekschema’s toepassen die bekend staan als functie- en betekenisanalyse en als gedachterapporten maar u maakt ook alvast, deels impliciet, enigszins kennis met enkele gestandaardiseerde en op specifieke klachten gerichte interventies binnen cognitieve gedragstherapie. Het is echter voorbehouden aan de beoogde vervolgopleiding om het zwaartepunt op zulke standaardprogramma’s te leggen.
Doelstelling
Aan het eind van de basisopleiding bent u voldoende thuis in het toepassen van het cognitief gedragstherapeutisch proces en hebt u voldoende kennis van een aantal basale cognitief-gedragstherapeutische methodes om, onder supervisie, op verantwoorde wijze eenvoudige cognitieve gedragstherapieën uit te kunnen voeren. Concreet leert u de verschillende fases in het cognitief gedragstherapeutisch proces toe te passen en maakt u ook kennis met het belang van de therapeutische attitude en de kwaliteit van de therapeutische relatie.
Opzet
De basisopleiding volgt in grote lijnen het cognitief gedragstherapeutisch proces. De eerste bijeenkomst behelst een plaatsbepaling van de psychotherapie binnen het veld van de geestelijke gezondheidszorg, van de cognitieve gedragstherapie binnen het veld van de psychotherapie en van de in deze basisopleiding gebezigde opvatting over cognitieve gedragstherapie binnen het veld van de cognitieve gedragstherapie.
Daarna wordt een aantal zittingen besteed aan de taxatiefase, zowel in praktische zin als in de theoretische wetenschappelijke achtergronden daarvan. Daarna volgen enkele bijeenkomsten over de bespreking van het behandelplan en registraties. Dan volgt een aantal zittingen over interventies en tenslotte wordt kort stilgestaan bij evaluatie en afsluiting van behandelingen en bij de therapeutische setting.
10, 17 en 24 november 2025
1, 8 en 15 december 2025
5, 12, 19 en 26 januari 2026
2 en 9 februari 2026
2, 9 en 16 maart 2026
Locatie: CCD Arnhem
Kosten: € 2.950,00
Meer informatieHeb je vragen?
Bel naar 026-368 44 11 of stuur een e-mail naar curecare@curecare.nl.
Docent
drs. T. (Tom) van der Lee
drs. T. (Tom) van der Lee is geregistreerd als Gezondheidszorgpsycholoog (BIG). Daarnaast is hij geregistreerd als cognitief gedragstherapeut en supervisor (VGCt) en als EMDR-Practitioner Europe (VEN). Tevens is hij in opleiding tot EMDR-supervisor.
Alle gegevens voor je op een rijtje
Data
10, 17 en 24 november 2025
1, 8 en 15 december 2025
5, 12, 19 en 26 januari 2026
2 en 9 februari 2026
2, 9 en 16 maart 2026
Tijden
09.30 - 16.45 uur
Contacturen
100 uur
Kosten
€ 2.950,00
exclusief boeken, inclusief toegang tot digitale leeromgeving
Doelgroep
Professionals met een doctoraal / universitaire masteropleiding psychologie, pedagogische wetenschappen, gezondheidswetenschappen of geneeskunde, een (hbo) MSc-titel én een artikel-14-registratie in de wet BIG of een door de registratiecommissie gelijkwaardig geachte opleiding op masterniveau heeft afgerond. Meer informatie onder toelatingseisen.
Locatie
CCD Arnhem
CCD Arnhem is gevestigd in het gezellige centrum van Arnhem. Dichtbij trein- en busstation, ruime parkeergarages (centrum) en hotels.
Accreditatie
Wordt aangevraagd bij
- VGCt vorige editie toegekend voor 100 punten
- NIP vorige editie toegekend voor 150 punten
- VSR vorige editie toegekend voor 94 punten