Basisopleiding Cognitief Gedragstherapeutisch Werker

Een cognitief gedragstherapeutisch werker (cgw’er) is een hulpverlener op hbo-niveau die cgt-technieken uitvoert. In deze opleiding ontwikkel je kennis en leer je vaardigheden van de cognitieve gedragstherapie toepassen.

 Inhoud

De eerste helft van de opleiding bestaat uit een inleiding in de leertheorie en de basis van het leren maken van functie- en betekenisanalyses om de problematiek van de patiënt in kaart te brengen met behulp van registratie-opdrachten en observatiemethoden. Vervolgens komen basisvaardigheden aan bod, waaronder het maken van een gedachterapport, opzetten van een gedragsexperiment en uitvoeren van exposure in vivo.

De tweede helft van de opleiding is gericht op het evidence based behandelen van enkele veel voorkomende stoornissen waarbij specifieke vaardigheden aan bod komen zoals interoceptieve exposure, taakconcentratietraining, responspreventie, zelfcontroleprocedures en specifieke interventies gericht op het veranderen van disfunctionele denkpatronen zoals de taartpunttechniek en meerdimensionaal evalueren.

Bovenstaande vaardigheden worden besproken en geoefend aan de hand van verschillende soorten problematiek waarbij er tevens aandacht is voor een socratische stijl van interactie. Er wordt onder begeleiding van de docent in subgroepen gewerkt met inbreng van eigen casuïstiek, nadat de verschillende technieken door docent, cursisten zelf of via video-opnamen zijn gedemonstreerd.

De cursisten worden geacht aan het eind van de cursus voldoende thuis te zijn in het toepassen van onderdelen van het cognitief gedragstherapeutisch proces en voldoende kennis te hebben van een aantal basale cognitief-gedragstherapeutische methodes om, onder supervisie, op gestructureerde wijze cognitieve gedragstherapeutische interventies uit te kunnen uitvoeren.

 

 


Vergelijkbaar aanbod is te vinden op:
Opleiding cognitief gedragstherapeutisch werker
Onze opleidingen worden door deelnemers gemiddeld beoordeeld met cijfer
8,4

Alle gegevens voor je op een rijtje

Data

31 augustus
14 en 28 september
12 en 26 oktober
9 en 23 november
7 december 2020

Tijden

10.00-17.00 uur

Kosten

€ 2.020,00

inclusief de boeken: Keijsers, G., Minnen, A. van, M.J.P.M. Verbraak, C.A.L. Hoogduin & P.M.G. Emmelkamp, 2017. ‘Protocollaire behandelingen voor volwassenen met psychische klachten’, boek 1, 2 en 3. Uitgeverij Boom Amsterdam en van Heycop ten Ham, Vos, de, B. en Hulsbergen, M. (2012). ‘Praktijkboek gedragstherapie deel 1’. Uitgeverij Boom Amsterdam

Doelgroep

Cursisten met een relevante afgeronde opleiding op HBO-niveau (zoals HBO-V, SPH, SPV, of MWD), of een in-service opleiding zoals psychiatrisch (B-)verpleegkundige, mits deze gevolgd is vóór de totstandkoming van de HBO-opleidingen (1997). Ook andere opleidingsroutes op HBO-niveau kunnen ter beoordeling aan de registratiecommissie worden voorgelegd, mits daarin (klinische) gespreksvoering en psychopathologie zijn inbegrepen en kan worden aangetoond dat daaraan per onderdeel ten minste 30 uren zijn besteed.

Locatie

CCD Arnhem

CCD Arnhem is gevestigd in het gezellige centrum van Arnhem. Dichtbij trein- en busstation, ruime parkeergarages (centrum) en hotels.

Toon in Google Maps

Accreditatie

Toegekend door
  • VGCt: 48 punten
  • Registerplein: 100 punten
  • VSR: 48 punten
  • V&VN: 48 punten
Covid-19
Cure & Care Development biedt als gevolg van de COVID-19 maatregelen haar opleidingen zoveel mogelijk online aan. Lees meer over COVID-19 op onze site, of neem gerust contact met ons op. We helpen je graag!