Basisopleiding Cognitief Gedragstherapeutisch Werker (CGW)
Inschrijven niet meer mogelijk
Eerstvolgende mogelijkheden:
- Basisopleiding Cognitief Gedragstherapeutisch Werker (CGW), startdatum 08/04/2025
- Basisopleiding Cognitief Gedragstherapeutisch Werker Kind & Jeugd (CGW K&J), startdatum 21/08/2025
- Basisopleiding Cognitief Gedragstherapeutisch Werker (CGW), startdatum 14/11/2025
Een cognitief gedragstherapeutisch werker (cgw’er) is een hulpverlener op hbo-niveau die cgt-technieken uitvoert. In deze opleiding leer je de basisvaardigheden van de cognitieve gedragstherapie toepassen maar komen ook speficieke vaardigheden aan bod.
Inhoud
De eerste helft van de opleiding bestaat uit een inleiding in de leertheorie en worden basisvaardigheden geoefend als het maken van functie- en betekenisanalyses van probleemgedrag, het in kaart brengen, registreren en meten daarvan, gedachtetraining, met de patiënt onderhandelen en doelen stellen om een gedragsexperiment op te zetten, het uitvoeren van exposure (interoceptief en in vivo), het opstellen van een stappenplan en taakconcentratie en responspreventie.
In de tweede helft van de opleiding komen specifieke vaardigheden aan bod zoals imaginaire exposure, cognitieve therapie en operante bekrachtiging bij specifieke stoornissen, zelfcontrole, motivational interviewing en socratische dialoog, rekening houden met persoonlijkheidsproblematiek, het opstellen van een behandelplan met afwegingen over het eerste te bewerken probleem en de kwestie van parallel of sequentieel behandelen, psycho-educatie, werken in groepsformat en (digitale) innovaties.
Bovenstaande vaardigheden worden besproken en geoefend aan de hand van (protocollen voor) een tiental typen As-I problematiek. Er is gelegenheid om te oefenen in het toepassen van verschillende interactievormen bij persoonlijkheidsproblematiek. Er wordt onder begeleiding van de docent in subgroepen gewerkt met inbreng van eigen casuïstiek (van de cursist zelf of van een patiënt), nadat de verschillende benaderingen en/of technieken door cursisten zelf of via dvd-opnamen zijn gedemonstreerd.
De basisopleiding cognitief gedragstherapeutisch werker is geschikt voor zowel behandelaren in de volwassenen- en ouderenzorg als in de jeugdzorg. In dit opleidingstraject kan verder door middel van supervisie aandacht worden besteed aan het uitbreiden van vaardigheden in het behandelen van de verschillende doelgroepen.
Inschrijven niet meer mogelijk
Eerstvolgende mogelijkheden:
- Basisopleiding Cognitief Gedragstherapeutisch Werker (CGW), startdatum 08/04/2025
- Basisopleiding Cognitief Gedragstherapeutisch Werker Kind & Jeugd (CGW K&J), startdatum 21/08/2025
- Basisopleiding Cognitief Gedragstherapeutisch Werker (CGW), startdatum 14/11/2025
Heb je vragen?
Bel naar 026-368 44 11 of stuur een e-mail naar curecare@curecare.nl.
Docent
drs. E.W. (Ed) Berretty
drs. E.W. (Ed) Berretty is klinisch psycholoog-psychotherapeut en supervisor bij de VGCt. Hij is lid van verdienste VGCt, o.a. vanwege diens bijdragen aan de opleiding CGW van de VGCt. Hij is zelfstandig werkzaam als supervisor en docent; in dat verband o.a. als extern supervisor cognitieve gedragstherapie verbonden aan de opleiding psychiatrie van de Parnassiagroep. Hij schrijft vanaf 1984 in wetenschappelijke en psycho-educatieve vorm over angst-, dwang- en persoonlijkheidsstoornissen cluster-C.
Alle gegevens voor je op een rijtje
Data
14 en 28 maart
11 april
9 en 23 mei
6 en 20 juni
4 juli
5 september (reservedag)
Contacturen
48 uur
Kosten
€ 2.020,00
inclusief de boeken: Keijsers, G., Minnen, A. van, M.J.P.M. Verbraak, C.A.L. Hoogduin & P.M.G. Emmelkamp, 2017. ‘Protocollaire behandelingen voor volwassenen met psychische klachten’, boek 1, 2 en 3. Uitgeverij Boom Amsterdam en van Heycop ten Ham, Vos, de, B. en Hulsbergen, M. (2012). ‘Praktijkboek gedragstherapie deel 1’. Uitgeverij Boom Amsterdam
Doelgroep
Cursisten hebben een relevante afgeronde opleiding op HBO-niveau (zoals HBO-V, SPH, SPV, of MWD), of een in-service opleiding zoals psychiatrisch (B-)verpleegkundige, mits deze gevolgd is vóór de totstandkoming van de HBO-opleidingen (1997). Ook andere opleidingsroutes op HBO-niveau kunnen ter beoordeling aan de registratiecommissie worden voorgelegd, mits daarin (klinische) gespreksvoering en psychopathologie zijn inbegrepen en kan worden aangetoond dat daaraan per onderdeel ten minste 30 uren zijn besteed.
Locatie
CCD Arnhem
CCD Arnhem is gevestigd in het gezellige centrum van Arnhem. Dichtbij trein- en busstation, ruime parkeergarages (centrum) en hotels.
Accreditatie
Toegekend door
- V&VN: 48 punten scholing GGZ en scholing SPV
- VGCt: 48 punten
- Registerplein: 100 punten voor geregistreerde maatschappelijk werkers
- LV POH GGZ: 30 punten
- VSR: 48 punten