Basisopleiding Cognitief Gedragstherapeutisch Werker (CGW)
Een cognitief gedragstherapeutisch werker (cgw’er) is een hulpverlener op hbo-niveau die cgt-technieken uitvoert. In deze opleiding leer je de basisvaardigheden van de cognitieve gedragstherapie toepassen maar komen ook specifieke vaardigheden aan bod.
Inhoud
De eerste helft van de opleiding bestaat uit een inleiding in de leertheorie en worden basisvaardigheden geoefend als het maken van functie- en betekenisanalyses van probleemgedrag, het in kaart brengen, registreren en meten daarvan, gedachtetraining, met de patiënt onderhandelen en doelen stellen om een gedragsexperiment op te zetten, het uitvoeren van exposure (interoceptief en in vivo), het opstellen van een stappenplan en taakconcentratie en responspreventie.
In de tweede helft van de opleiding komen specifieke vaardigheden aan bod zoals imaginaire exposure, cognitieve therapie en operante bekrachtiging bij specifieke stoornissen, zelfcontrole, motivational interviewing en socratische dialoog, rekening houden met persoonlijkheidsproblematiek, het opstellen van een behandelplan met afwegingen over het eerste te bewerken probleem en de kwestie van parallel of sequentieel behandelen, psycho-educatie, werken in groepsformat en (digitale) innovaties.
Bovenstaande vaardigheden worden besproken en geoefend aan de hand van (protocollen voor) een tiental typen As-I problematiek. Er is gelegenheid om te oefenen in het toepassen van verschillende interactievormen bij persoonlijkheidsproblematiek. Er wordt onder begeleiding van de docent in subgroepen gewerkt met inbreng van eigen casuïstiek (van de cursist zelf of van een patiënt), nadat de verschillende benaderingen en/of technieken door cursisten zelf of via dvd-opnamen zijn gedemonstreerd.
De basisopleiding cognitief gedragstherapeutisch werker is geschikt voor zowel behandelaren in de volwassenen- en ouderenzorg als in de jeugdzorg. In dit opleidingstraject kan verder door middel van supervisie aandacht worden besteed aan het uitbreiden van vaardigheden in het behandelen van de verschillende doelgroepen.
30 september 2022
14 en 28 oktober 2022
11 en 25 november 2022
9 december 2022
20 januari 2023
3 februari 2023
De cursusdag op 14 oktober, 11 en 25 november, 9 december en 20 januari vinden online plaats via Zoom.
Locatie: ONLINE & CCD Arnhem
Kosten: € 1.850,00
Meer informatieHeb je vragen?
Bel naar 026-368 44 11 of stuur een e-mail naar curecare@curecare.nl.
Docent
dr. K. (Kim) Melchior

Dr. Kim Melchior is afgestudeerd in de klinische psychologie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam in 2007. Sindsdien is zij werkzaam bij de Parnassia Groep als GZ-psycholoog/cognitief gedragstherapeut en supervisor. Begin 2022 promoveerde zij aan de Erasmus Universiteit op een gerandomiseerd onderzoek naar de effectiviteit van een veelbelovende therapie-methode voor mensen met een dwangstoornis: metacognitieve therapie. Kim: “Ik vind het belangrijk mijn vakkennis op peil te houden en doe dan ook regelmatig aan nascholing en congresbezoek. Anderen inspireren in het vak vind ik een uitdaging en ik geef dan ook geregeld les op bijvoorbeeld de erasmus universiteit of verzorg een workshop op congresdagen voor mijn vakgenoten, bijvoorbeeld op het VGCt-congres”.
Alle gegevens voor je op een rijtje
Data
30 september 2022
14 en 28 oktober 2022
11 en 25 november 2022
9 december 2022
20 januari 2023
3 februari 2023
De cursusdag op 14 oktober, 11 en 25 november, 9 december en 20 januari vinden online plaats via Zoom.
Tijden
09.30-16.30 uur
Contacturen
48 uur
Kosten
€ 1.850,00
Inclusief toegang tot digitale leeromgeving, exclusief boeken
Doelgroep
Cursisten hebben een relevante afgeronde opleiding op HBO-niveau (zoals HBO-V, SPH, SPV, of MWD), of een in-service opleiding zoals psychiatrisch (B-)verpleegkundige, mits deze gevolgd is vóór de totstandkoming van de HBO-opleidingen (1997). Ook andere opleidingsroutes op HBO-niveau kunnen ter beoordeling aan de registratiecommissie worden voorgelegd, mits daarin (klinische) gespreksvoering en psychopathologie zijn inbegrepen en kan worden aangetoond dat daaraan per onderdeel ten minste 30 uren zijn besteed.
Accreditatie
Toegekend door
- Registerplein: 100 punten
- LV POH GGZ: 30 punten Nascholing praktijkondersteuners
Wordt aangevraagd bij
- VSR eerder 48 punten
- V&VN eerder 48 punten SPV en GGz
- VGCt eerder 48 punten