Basiscursus Groepsdynamica
Deze cursus Groepsdynamica biedt een eerste kennismaking en verdere verdieping van (het gebruik van) groepsdynamica.
Vanuit de visie dat wij allen, zowel in de zorg en hulpverlening als daarbuiten met groepen te maken hebben, is het helpend om meer te begrijpen van de werking van groepen. Niet alleen geeft dit meer inzicht in eigen groepen (denk aan teams, aan leefgroepen, aan afdelingen binnen een instelling of bedrijf of aan behandelgroepen), ook geeft dit mogelijkheden om groepsprocessen te beïnvloeden.
Groepsbehandelingen zijn onderbouwd effectief. Naast divers taakgericht of trainingsgericht groepsaanbod zijn er ook in toenemende mate procesgerichte groepsbehandelingen die in het zorglandschap worden aangeboden.
In een tijd waarin groepsbehandelingen steeds vaker worden ingezet, om de druk op wachtlijsten te verminderen of om personeel doelmatig in te zetten, is de noodzaak om groepsprocessen te begrijpen en te kunnen beïnvloeden toegenomen. Daarnaast is er steeds meer wetenschappelijke evidentie dat groepsbehandelingen effectief zijn, waarbij de therapeutische interventies aangevuld worden met de kracht van herkenning, van sociale cohesie en groepsinvloeden.
Indeling van deze cursus
Elke bijeenkomst heeft een onderdeel waarin de theorie wordt vertaald in praktische handvatten waar mee geoefend wordt. Uitgangspunt is dat de literatuur vooraf gelezen wordt, waardoor de inhoud van de bijeenkomsten veelal praktisch, ervaringsgericht en op maat gemaakt is.
Vanaf bijeenkomst 3 heeft elke bijeenkomst een vast onderdeel: het oefenen in een rollenspel van een doorlopende groepsbehandeling met vaste rollen. Hierin wordt zowel de rol en positie van (soorten) groepsdeelnemers ervaren, als geoefend met het leiden van een groep en het sturen van processen. Dit gebeurt afwisselend, waarin de diverse theoretische concepten van groepsdynamica aan bod komen en geoefend kan worden met diverse interventies en ervaren kan worden wat diverse groepsdynamische processen teweeg kan brengen.
Literatuur
In deze opleiding wordt het volgende boek gebruikt, deze is niet inbegrepen in de cursusprijs:
- De Haas, W. (2020). Groepsbehandeling en teambegeleiding in de zorg. Tweede herziene versie. Amsterdam: uitgeverij Boom.
Heb je vragen?
Bel naar 026-368 44 11 of stuur een e-mail naar curecare@curecare.nl.
Docent
drs. S. (Sylvia) Chaudron
drs. S. (Sylvia) Chaudron is klinisch psycholoog-psychotherapeut, Supervisor voor de Vereniging voor Schematherapie (VSt), Supervisor voor de VGCt en Nederlandse Vereniging voor Psychotherapie (NVP) en vanaf begin 2025 Supervisor van de Nederlandse Vereniging voor Groepsdynamica en Groepspsychotherapie (NVGP) en EMDR practitioner. Ze is ervaren in individuele, systeem- en groepspsychotherapie binnen adolescentenzorg en volwassenzorg in de BGGZ en poliklinische en klinische SGGZ. Ze heeft ervaring met diverse problematiek, zoals angststoornissen, stemmingsstoornissen, persoonlijkheidsproblematiek, verslaving en EPA.
Naast haar werk als manager behandelzaken, groepspsychotherapeut binnen klinische afdelingen voor cliënten met internaliserende persoonlijkheidsproblematiek en multicomplexe problematiek in een GGZ instelling werkt ze ook als praktijkopleider binnen deze instelling. Daarnaast is zij als docent binnen de GZ opleiding (groepsdynamica, proces van psychologisch handelen) werkzaam en als docent en leertherapeut binnen Cure and Care, waar ze modulen Schematherapie, Groepsleertherapie op schematherapeutische en groepsdynamische basis en Basiscursus Groepsdynamica verzorgt. Tot slot geeft ze supervisie en leertherapie voor de opleidingsroutes binnen de VGCt, VSt, NVP, NVGP of GZ, PT of KP opleiding.
Alle gegevens voor je op een rijtje
Data
23 april
7, 14 en 21 mei
4 juni 2025
Tijden
10.00-16.45 uur
Contacturen
30 uur
Kosten
€ 1.275,00
inclusief lunch en digitale literatuur, exclusief boek.
Doelgroep
Professionals in GGZ, Jeugdzorg, Gehandicaptenzorg of Forensische Zorg, die te maken hebben met groepsprocessen. Dit kan zowel het geven of leiden van groepsbehandelingen zijn, het verzorgen van trainingen, als aansturen van een of meerdere behandelteams (bijvoorbeeld als Gedragsdeskundige, Behandelcoördinator of Regiebehandelaar). Ook voor leidinggevenden in een zorggerichte instelling, die meer kennis en handvatten wensen om groepsprocessen te kennen en beïnvloeden (teamleiders, coördinerend werkenden) biedt deze basiscursus Groepsdynamica kennis en vaardigheden.
Locatie
CCD Arnhem
CCD Arnhem is gevestigd in het gezellige centrum van Arnhem. Dichtbij trein- en busstation, ruime parkeergarages (centrum) en hotels.
Accreditatie
Accreditatie bij FGzPt wordt onderzocht of dit mogelijk is.
Toegekend door
- NIP: 45 punten ELP herregistratie
- NVGP: 30 punten
Wordt aangevraagd bij
- VGCt
Meld je aan voor de nieuwsbrief
Wil je op de hoogte blijven van onze opleidingen, cursussen of nieuws over CCD?
Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.