Wat is cognitieve gedragstherapie?
Cognitieve gedragstherapie (Cgt) is een vorm van psychotherapie die zich richt op hoe gedachten en overtuigingen de gevoelens en het gedrag van iemand kunnen beïnvloeden. Uit onderzoek blijkt dat deze therapie goed werkt bij de meest veelvoorkomende psychische stoornissen, zowel bij volwassenen als kinderen. Cgt is de aanbevolen (richtlijn)behandeling voor veel psychische klachten. Cgt verkleint tevens de kans op terugval van psychische en lichamelijke klachten. In een aantal gevallen werkt Cgt werkt beter dan medicatie, waarbij Cgt minder bijwerkingen veroorzaakt.
Cognitieve gedragstherapie is een samenwerkingsproject tussen therapeut en cliënt. De therapeut stemt haar/zijn aanpak af op de situatie en wensen van de cliënt. Therapeut gaat uit van de kracht en mogelijkheden van de cliënt om diens problemen aan te pakken. Cgt is actief en doelgericht: de cliënt gaat, samen met de therapeut, zijn eigen gedrag en gedachten onderzoeken en aanpassen.
Een cgt-behandeling is vaak individueel, maar kan ook in een groep plaats vinden.
Hoe werkt cognitieve gedragstherapie?
Cognitieve gedragstherapie (Cgt) is een behandelmethodiek die mensen kan helpen om nieuwe gedragsmanieren te vinden en om hun denkpatronen te veranderen. Dit zorgt doorgaans voor
klachtenvermindering, maar helpt mensen ook om toekomstige problemen beter te kunnen hanteren.
Cgt is vooral gericht op het hier en nu. De oorzaak van de klachten kun je namelijk niet altijd meer achterhalen en dat is ook niet altijd nodig. De belangrijkste vraag voor een cgt-behandeling is: waarom blijft dit probleem nu bij iemand voortbestaan?
Mensen die psychische klachten hebben zijn vaak terecht gekomen in een negatieve spiraal van gedachten, gevoelens en gedrag. Cognitieve gedragstherapie gaat ervan uit dat de manier waarop wij de gebeurtenissen in het leven interpreteren van invloed is op hoe we ons gedragen en uiteindelijk hoe we ons voelen. In een Cgt behandeling identificeert de therapeut samen met de cliënt de disfunctionele gedachten en het disfunctionele gedrag, daagt irrationele gedachten uit om zo te komen tot de gewenste gedragsverandering. Zo leren mensen middels Cgt deze negatieve spiraal te doorbreken en anders te gaan reageren.
Cgt is een doelgerichte en actieve behandeling die uitgaat van een samenwerking met cliënt, waarbij de cliënt tevens tussen de sessies door werkt aan verandering van diens disfunctionele gedachten / gedrag.
Voor welke problematiek?
Er zijn inmiddels veel evidence-based Cgt behandelingen om diverse psychische problematiek te
behandelen, bijvoorbeeld bij:
- Verslavingsproblematiek
- Depressie
- Eetstoornissen
- Paniekstoornis (en agorafobie)
- Posttraumatische stressstoornis (PTSS)
- Gegeneraliseerde angststoornis (GAS)
- Slaapstoornissen
- Sociale angst
- Psychotische stoornissen
- Obsessief-compulsieve stoornis
Van psychische klachten kan men goed herstellen. Toch kan het zijn dat sommige klachten niet helemaal verdwijnen. Cgt kan ook helpen om daar minder last van te hebben.
Cgt is bij veel psychische klachten de eerste keus (richtlijn)behandeling. Cgt is tevens één van de meest onderzochte en effectief gebleken vormen van therapie.
Zelf een opleiding voor CGT volgen?
Cure & Care development heeft Cognitieve gedragstherapie basisopleidingen, vervolgopleidingen en opfriscursussen. Ook biedt CCD de basisopleidingen tot cognitief gedragstherapeutisch werker voor volwassenen als kinderen en jeugd. Bekijk hier ons aanbod van onze cognitieve gedragstherapie opleidingen.