Als het protocol niets oplevert en de patiënt niet werkt | Live supervisie

U kent het vast wel; het probleem van de patiënt, de classificatie die erbij hoort en het evidence-based protocol dat er volgens de literatuur zonder twijfel een eind aan kan maken, lijken perfect bij elkaar te passen maar toch schiet de behandeling niet op.
U controleert alle ins en outs van het protocol, zoekt in de literatuur of u iets over het hoofd zag, mailt eventueel met de maker van het protocol, maar wat u er ook aan schaaft of toevoegt, de patiënt blijft waar hij is en het enige wat nog verandert is uw humeur!
Dergelijke casussen kunnen tijdens deze masterclass worden ingebracht. Ze worden aangepakt met een directieve methode die is gebaseerd op de invloed van non-specifieke therapiefactoren op het effect van psychotherapie en op de resultaten van onderzoek naar de vraag waarom mensen zo moeilijk veranderen en zo vaak weer terugvallen na eenmaal ingezette verandering. Dit levert een drietrapsraket op die u aan het eind van deze masterclass ook zelf op ‘vastgelopen’ behandelingen kunt afschieten.

Werkwijze en programma
Wanneer een behandeling vastloopt en de oorzaak niet ligt bij een verkeerde keuze of het onvoldoende uitvoeren van het protocol dan wordt eerst gecontroleerd of dit te maken heeft met non-specifieke therapiefactoren, daarna of het wordt veroorzaakt door een gebrek aan veranderingsbereidheid en tenslotte wordt duidelijk gemaakt wat de patiënt nu eigenlijk wil en welke consequenties de voor hem belangrijke anderen hieraan verbinden. Tijdens de masterclass worden de trappen van de raket geïntroduceerd, uitgelegd, gedemonstreerd en eventueel geoefend aan de hand van door de deelnemers ingebrachte casussen.

Docent

dr. M.T. Appelo
Doelgroep

Psychologen, gedragstherapeuten en psychotherapeuten, psychiaters en POH’ers.

U kunt hiervoor vrijblijvend een voorstel en offerte aanvragen.