Klik hier om je aan te melden voor dit seminar!
De HSK groep organiseert, ter gelegenheid van de start van het ‘expertisecentrum Dwang’ in de regio Eindhoven, een gratis seminar over:
Obsessief-compulsieve stoornissen en Functioneel-neurologische-symptoomstoornissen
De directie van de HSK Groep nodigt u van harte uit om deel te nemen aan dit seminar! [Klik hier voor de flyer]
Inhoud
Deel 1 Functioneel-neurologische-stoornissen
Bij een functionele stoornis gaat het om een stoornis waarbij sprake is van een verstoring van de motorische of sensorische functies. In de DSM-5 valt de functioneel-neurologisch-symptoomstoornis onder de categorie van de somatisch-symptoomstoornis en verwante stoornissen (APA, 2013). In het vernieuwde protocol zijn er voor de diverse functionele klachten, waaronder spraakproblemen, aanvallen of convulsies en met abnormale bewegingen protocollen ontwikkeld (Hoogduin et al., 2017). De protocollen zijn opgebouwd uit een aantal voorbereidende zittingen, waarna een aantal klacht specifieke behandelingen volgen. De behandeling bestaat uit hypnose en/of katalepsie-inductie en shaping-technieken. Tijdens dit seminar kunnen professionals kennismaken met de diverse behandeltechnieken. Door het tonen van dvd-fragmenten en het zelf toepassen van de katalepsie-inductie wordt er uitgebreid stilgestaan bij de technieken.
Deel 2 Obsessief-compulsieve stoornissen
De prevalentiecijfers voor de obsessieve-compulsieve stoornis in de bevolking liggen tussen de 1,8% en 2.3%. Hoewel de obsessieve-compulsieve stoornis relatief vaak voorkomt onder de bevolking worden deze patiënten slechts zelden naar de Specialistische GGZ doorverwezen. De dwangstoornis is een ernstige stoornis waarvoor al jarenlang evidence-based psychologische behandelingen beschikbaar zijn (Emmelkamp & van Oppen, 2010). Het gaat meestal om patiënten met een ernstige, complexe aandoening. Echter, patiënten met deze ernstige en invaliderende klachten worden vaak niet adequaat behandeld. Ten eerste worden veel van deze patiënten niet adequaat doorverwezen door huisartsen. Als deze patiënte wel doorverwezen worden, worden ze vaak niet adequaat behandeld omdat therapeuten de behandelingen vaak niet goed uitvoeren omdat ze niet goed op de hoogte zijn van de presentatie van deze klachten. Tijdens deze workshop wordt aandacht besteed aan het herkennen van en de differentiaal diagnostiek van de obsessieve-compulsieve stoornis en worden de evidence-based psychologische behandelingen besproken en geïllustreerd.
Programma
17.00-18.00 uur: Ontvangst en koffie/thee en broodje
18.00-18.15 uur: Welkom, introductie en hoe te verwijzen – Regiomanager drs. Antoine Verbruggen
18.15-19.35 uur: Deel 1: FNSS – drs. Marleen Tibben
19.35-19.55 uur: Pauze
19.55-21.15 uur: Deel 2: OCS – dr. Maarten Merkx
21.15 uur: Einde
Personalia
Drs. Marleen Tibben is werkzaam bij de HSK Groep als Manager Expertisecentra Functionele Bewegingsstoornissen, Tics en andere motorische stoornissen. Al ruim tien jaar behandelt ze conversiestoornissen en heeft ze een aantal publicaties op haar naam over deze behandeling. Ook zit ze in de Medische Advies Raad van de dystonievereniging.
Dr. Maarten Merkx is verbonden aan de HSK groep BV en is eindverantwoordelijk voor het inhoudelijk beleid, opleiding en onderzoek.
Drs. Antoine Verbruggen is werkzaam bij de HSK Groep, als regiomanager voor de vestigingen Den Bosch, Eindhoven, Tilburg en Oss.
Praktische informatie
Datum: donderdag 9 juni 2022
Tijden: 17:00 – 21:15 uur
Locatie: Van der Valk Hotel Eindhoven (Aalsterweg 322, 5644 RL Eindhoven)
Het seminar vindt op locatie plaats, waarbij uiteraard de dan geldende coronamaatregelen in acht worden genomen!
Indien het seminar vanwege de coronamaatregelen niet plaats kan vinden, dan zal deze verplaatst worden naar een latere datum. Daarover worden de ingeschreven deelnemers per e-mail geïnformeerd.
Accreditatie is toegekend door:
- LV POH-GGZ (3 punten, nascholing praktijkondersteuners)
- ABAN (Huisartsen/Bedrijfsartsen, 3 punten)