Klik hier om je aan te melden voor dit seminar!

De HSK groep organiseert, ter gelegenheid van de start van het ‘expertisecentrum Dwang’ in de regio Eindhoven, een gratis seminar over:

Het motiveren van cliënten met een dwangstoornis voor behandeling

De directie van de HSK Groep nodigt u van harte uit om deel te nemen aan dit seminar!


Inhoud 

Dwangklachten (obsessief-compulsieve stoornis) komen regelmatig voor onder de Nederlandse bevolking. Een dwang­stoornis is de vierde meest voorkomende psychische stoornis in Nederland (na depressie, alcoholmisbruik en sociale fobie).

Veel cliënten met dwangklachten bezoeken regelmatig een huisarts of vallen als gevolg deze klachten uit op het werk. Tijdens het gesprek met de huisarts of bedrijfsarts komen wel de gevolgen of symptomen van een dwangstoornis te sprake, maar de oorzaak van deze klachten, de dwangstoornis zelf, wordt vaak niet als zodanig herkend of niet besproken.

Een gespreksmethodiek die de huisarts/POH GZZ of bedrijfsarts kan gebruiken om de mogelijke aanwezigheid van dwang op een patiëntvriendelijke manier te bespreken en de cliënt vervolgens te motiveren voor adequate behandeling is Motiverende Gespreksvoering.

Tijdens dit seminar wordt een aantal onderwerpen besproken. Naast een korte uitleg over dwang en differentiaal diagnostiek van deze stoornis staat vooral het motiveren van cliënten met een dwangstoornis voor behandeling centraal. In verschillende werkvormen wordt deze gespreksmethodiek geoefend bij cliënten waarbij mogelijk sprake is van een dwangstoornis.


Programma

17.00-18.00 uur Ontvangst en koffie/thee/broodje
18.00-18.05 uur Welkom & introductie – Drs. Beate Ackermans
18.05-18.15 uur Ervaringen uit de praktijk met de behandeling van dwang
18.15-18.45 uur Obsessief-compulsieve stoornissen (dwang) – Dr. Maarten Merkx
18.45-19.45 uur Motiverende Gespreksvoering bij cliënten met een dwangstoornis – Dr. Maarten Merkx
19.45–20.00 uur Pauze
20.00–21.15 uur Motiverende Gespreksvoering bij cliënten met een dwangstoornis (vervolg)
21.15 uur Evaluatie en afsluiting


Personalia

Dr. Maarten Merkx is verbonden aan de HSK Groep en is eindverantwoordelijk voor het inhoudelijk beleid, opleiding en onderzoek.


Praktische informatie

Datum: Dinsdag 11 oktober 2022

Tijd:      17:00 – 21:15 uur

Locatie: Van der Valk Hotel Eindhoven

Indien het seminar vanwege de coronamaatregelen niet plaats kan vinden, dan zal deze verplaatst worden naar een latere datum. Daarover worden de ingeschreven deelnemers per e-mail geïnformeerd.

Accreditatie is toegekend door:

  • LV POH-GGZ (3 punten, nascholing praktijkondersteuners)
  • ABAN (3 punten, Huisartsen/Bedrijfsartsen)
  • VSR (3 punten, Verpleegkundig Specialisten)

Klik hier om je aan te melden voor dit seminar!

Covid-19
Cure & Care Development biedt als gevolg van de COVID-19 maatregelen haar opleidingen zoveel mogelijk online aan. Lees meer over COVID-19 op onze site, of neem gerust contact met ons op. We helpen je graag!