HSK seminar ‘Angst- en dwangstoornissen’

Dit seminar is reeds volgeboekt, meldt u onderaan de pagina aan voor een plek op de wachtlijst.

“Val ik op vrouwen?” “Ojee, ik word gek.” “Voel ik me aangetrokken tot kinderen?” “Ik moet zeker weten of God wel of niet bestaat.” “Ga ik mijn moeder vermoorden?” “Help, komt mijn man wel veilig thuis?” “Ik ben de sukkel van dit gezelschap.” “Heb ik mijn hond wel eten gegeven?” Allerlei gedachten die angst opwekken. Maar wat voor angst?

1 op de 10 volwassenen lijdt aan een angst- en/of dwangstoornis. Specifiek voor obsessieve compulsieve stoornis (dwangstoornis) geldt dat er op dit moment ongeveer 335.633 mensen lijden aan deze stoornis. Hoewel deze stoornis relatief vaak voorkomt worden deze patiënten slechts zelden naar de GGZ doorverwezen. Angst- en dwangstoornissen zijn namelijk vaak moeilijk te herkennen en van elkaar te onderscheiden, ook voor professionals. Bovendien blijft adequate zorg geregeld uit door de complexiteit van de klachten en het inzetten van onjuiste behandelingen. Dit geldt met name voor de mensen die lijden aan obsessieve compulsieve stoornis. Hier willen wij verandering in aanbrengen.

Cognitieve gedragstherapie, met de nadruk op exposure en responsepreventie, is de aangewezen evidence-based behandelmethode voor angst- en dwangstoornissen. Bij HSK zijn we hierin gespecialiseerd. Omdat de dwangstoornis een ernstige, complexe en zeer invaliderende stoornis is, hebben wij binnen HSK expertiseteams opgezet die zich specifiek richten op het behandelen van deze stoornis. Het doel van het HSK Expertisecentrum Dwang is om landelijk zoveel mogelijk mensen die lijden aan een obsessieve compulsieve stoornis zo snel mogelijk adequate zorg te bieden middels diagnostiek en behandeling in lijn met de meest recente wetenschappelijke inzichten.

Patiënten met angst- en dwangstoornissen komen als eerst bij u binnen. Adequate zorg begint met de juiste herkenning en de eerste stappen bij u in de kamer. Tijdens deze workshop wordt aandacht besteed aan het adequaat herkennen van angst- en dwangstoornissen en de differentiaal diagnostiek. Daarnaast worden de evidence-based psychologische behandelingen besproken en geïllustreerd. Aan het eind van de avond weet u hoe u de stoornissen kan herkennen en hoe u de patiënt die voor u zit het beste kan helpen.

Programma

Personalia

Praktische informatie

Datum: maandag 19 juni 2023
Tijden:  17:00 – 21:15 uur
Locatie: Martiniplaza Groningen

Accreditatie wordt aangevraagd voor:

Klik hier om u op de wachtlijst voor het seminar te plaatsen!

Covid-19
Cure & Care Development biedt als gevolg van de COVID-19 maatregelen haar opleidingen zoveel mogelijk online aan. Lees meer over COVID-19 op onze site, of neem gerust contact met ons op. We helpen je graag!