HSK seminar ‘Angst- en dwangstoornissen’
Dit seminar is reeds volgeboekt, meldt u onderaan de pagina aan voor een plek op de wachtlijst.
“Val ik op vrouwen?” “Ojee, ik word gek.” “Voel ik me aangetrokken tot kinderen?” “Ik moet zeker weten of God wel of niet bestaat.” “Ga ik mijn moeder vermoorden?” “Help, komt mijn man wel veilig thuis?” “Ik ben de sukkel van dit gezelschap.” “Heb ik mijn hond wel eten gegeven?” Allerlei gedachten die angst opwekken. Maar wat voor angst?
1 op de 10 volwassenen lijdt aan een angst- en/of dwangstoornis. Specifiek voor obsessieve compulsieve stoornis (dwangstoornis) geldt dat er op dit moment ongeveer 335.633 mensen lijden aan deze stoornis. Hoewel deze stoornis relatief vaak voorkomt worden deze patiënten slechts zelden naar de GGZ doorverwezen. Angst- en dwangstoornissen zijn namelijk vaak moeilijk te herkennen en van elkaar te onderscheiden, ook voor professionals. Bovendien blijft adequate zorg geregeld uit door de complexiteit van de klachten en het inzetten van onjuiste behandelingen. Dit geldt met name voor de mensen die lijden aan obsessieve compulsieve stoornis. Hier willen wij verandering in aanbrengen.
Cognitieve gedragstherapie, met de nadruk op exposure en responsepreventie, is de aangewezen evidence-based behandelmethode voor angst- en dwangstoornissen. Bij HSK zijn we hierin gespecialiseerd. Omdat de dwangstoornis een ernstige, complexe en zeer invaliderende stoornis is, hebben wij binnen HSK expertiseteams opgezet die zich specifiek richten op het behandelen van deze stoornis. Het doel van het HSK Expertisecentrum Dwang is om landelijk zoveel mogelijk mensen die lijden aan een obsessieve compulsieve stoornis zo snel mogelijk adequate zorg te bieden middels diagnostiek en behandeling in lijn met de meest recente wetenschappelijke inzichten.
Patiënten met angst- en dwangstoornissen komen als eerst bij u binnen. Adequate zorg begint met de juiste herkenning en de eerste stappen bij u in de kamer. Tijdens deze workshop wordt aandacht besteed aan het adequaat herkennen van angst- en dwangstoornissen en de differentiaal diagnostiek. Daarnaast worden de evidence-based psychologische behandelingen besproken en geïllustreerd. Aan het eind van de avond weet u hoe u de stoornissen kan herkennen en hoe u de patiënt die voor u zit het beste kan helpen.
Programma
- 17.00 uur Ontvangst & koffie/thee en broodje
- 18.00 uur Welkom & introductie hoe te verwijzen
- 18.15 uur Angst- en dwangstoornissen herkennen
- 19.35 uur Pauze
- 19.55 uur Angst- en dwangstoornissen behandelen
- 21.15 uur Einde seminar
Personalia
- Roel Mol, MSc. is werkzaam bij de HSK Groep, als regiomanager voor de vestigingen Assen, Groningen, Heerenveen en Leeuwarden.
- Liesbeth Plantinga, MSc. is werkzaam als psycholoog bij HSK Groep vestiging Groningen en landelijk coördinator van het Expertisecentrum Dwang.
- Anouk Zonderman, MSc. is werkzaam als psycholoog bij HSK Groep vestiging Groningen en vestiging Groningen Expertisecentrum Dwang.
- Iris Peters, MSc. is werkzaam als GZ-psycholoog bij HSK Groep vestiging Groningen en vestiging Groningen Expertisecentrum Dwang.
Praktische informatie
Datum: maandag 19 juni 2023
Tijden: 17:00 – 21:15 uur
Locatie: Martiniplaza Groningen
Accreditatie wordt aangevraagd voor:
- ABAN (huisartsen/bedrijfsartsen) – 3 punten Algemene scholing cluster 1,2 en 3
- LV POH-GGZ – 3 punten Nascholing praktijkondersteuners.