Triple problematiek: LVB, verslaving en een psychische stoornis
Soms past de problematiek van een patiënt niet in één vakje. Bijvoorbeeld omdat er sprake is van een psychische stoornis en een verslaving. Of een verslaving en een licht verstandelijke beperking (LVB). Maar wat als de problematiek nóg complexer is? Wat als de problematiek van de patiënt zelfs niet in twee vakjes past? Dat is het geval bij triple problematiek, oftewel het samengaan van een LVB, verslaving en psychische stoornis.
Veel hulpverleners krijgen te maken met triple problematiek. De zorg voor deze patiënten vraagt veel van hen. Er is nog maar weinig bekend over triple problematiek en richtlijnen voor diagnostiek en behandeling ontbreken. De vraag die in deze cursus centraal staat is hoe je goede zorg kunt leveren voor patiënten met triple problematiek. Centraal staat daarin de samenhang tussen de verschillende deelaspecten van triple problematiek. Aan de hand van wetenschappelijke informatie en praktijkervaring wordt omschreven waar het om gaat in de zorg voor patiënten met triple problematiek en worden handvatten gegeven voor de praktijk. Onderwerpen als communicatie en bejegening, begeleiding en behandeling, verwijzen en samenwerken passeren de revue.
Heb je vragen?
Bel naar 026-368 44 11 of stuur een e-mail naar curecare@curecare.nl.
Docent
dr. N. (Neomi) van Duijvenbode
Mw. dr. N. (Neomi) van Duijvenbode is GZ-psycholoog in opleiding tot Specialist (klinisch psycholoog / psychotherapeut) bij het Centrum Verstandelijke Beperking en Psychiatrie, onderdeel van GGZ Drenthe. Zij heeft bij de Radboud Universiteit en in samenwerking met Trajectum promotieonderzoek gedaan naar verslavingsproblematiek bij mensen met een verstandelijke beperking. In 2019 won zij de Service to the Field Award van de AAIDD. Deze award wordt uitgereikt aan mensen die een betekenisvolle bijdrage hebben geleverd aan verbetering van de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking.
Alle gegevens voor je op een rijtje
Data
15 oktober 2024
Tijden
10.00 - 17.30 uur
Contacturen
6 uur
Kosten
€ 330,00
inclusief het boek: van Duijvenbode, N., van der Nagel, J., Didden, R. (2020). Praktijkboek triple problematiek. Psychische klachten, verslaving en licht verstandelijke beperking. Amsterdam: Uitgeverij SWP
Doelgroep
Veel hulpverleners krijgen te maken met triple problematiek. Deze cursus is bedoeld voor behandelaren, POH GGZ, basispsychologen, GZ-psychologen, klinisch psychologen, orthopedagogen en gedragswetenschappers die in hun praktijk te maken hebben met patiënten met triple problematiek.
Locatie
CCD Arnhem
CCD Arnhem is gevestigd in het gezellige centrum van Arnhem. Dichtbij trein- en busstation, ruime parkeergarages (centrum) en hotels.
Accreditatie
Toegekend door
- Registerplein: 7 punten GGZ-Agogen, Maatschappelijk werk, Psychodiagnostisch Werkenden, Sociaal Agogen, Sociaal Werker
- FGzPt: 6 punten Specialismen gezondheidszorgpsycholoog
- LV POH GGZ: 6 punten
- NIP: 6 punten ELP herregistratie
- NIP K&J/NVO (OG) en SKJ psychologen en orthopedagogen: 6 punten voor herregistratie. 2 punten voor diagnostiek. 5 punten voor behandeling. 0.5 punten voor overige taken.
- VVGN: 6 punten Nascholing Verslavingsgeneeskunde
- V&VN: 6 punten Scholing SPV
- V&VN: 6 punten Scholing Verstandelijk Gehandicapten Zorg