ONLINE Tweedaagse cursus introductie van ‘Mentalization based treatment’

Mentaliseren is de vaardigheid andermans gedrag te kunnen begrijpen door zich de overtuigingen, wensen, gevoelens en gedachten van een ander voor te kunnen stellen. Daarnaast is het ook een vaardigheid om eigen gedrag te analyseren en betekenis te geven. Om te kunnen mentaliseren moet iemand in staat zijn om zich een beeld te vormen van wat anderen zouden kunnen denken of voelen. en begrijpen dat dit anders kan zijn dan wat hij/zij zelf denkt en voelt.

Oorspronkelijk is Mentaliseren een psychologisch begrip dat vanuit psychoanalytische hoek bekendheid verwierf voor de behandeling van met name de borderline persoonlijkheidsstoornis. Het gedachtengoed van MBT is echter ook zeer bruikbaar voor behandeling van cliënten met andere persoonlijkheidsstoornissen en cliënten in de basis ggz. Iedere cliënt met (persoonlijkheids)problemen kenmerkt zich veelal door een (tijdelijk) verminderd vermogen tot mentaliseren. Cliënten kunnen bijvoorbeeld te veel spanning ervaren om eigen handelen goed te reflecteren of te sturen. Daarnaast zou het kunnen dat cliënten gedrag en intenties van anderen juist verkeerd of onrealistisch interpreteren.

Op deze cursusdagen wordt er aandacht besteed aan de theoretische achtergrond van mentaliseren. Zowel de diagnostiek van het mentaliserend vermogen bij cliënten en het oefenen met interventies die het mentaliseren kunnen bevorderen komen in deze tweedaagse cursus aan bod. Er wordt geleerd de mentaliserende houding toe te passen in de behandelingen zoals je deze al gewend bent te doen!


Vergelijkbaar aanbod is te vinden op:
Cursus MBT - Mentalization Based treatment
Onze opleidingen worden door deelnemers gemiddeld beoordeeld met cijfer
8,4

Alle gegevens voor je op een rijtje

Data

18 november 2022
2 december 2022

Tijden

09:30 - 16:30 uur

Contacturen

12 uur

Kosten

€ 610,00

Doelgroep

Eerstelijnspsychologen, Gz-psychologen, klinisch psychologen, psychotherapeuten, verpleegkundige specialisten en psychiaters

Locatie

ONLINE

Accreditatie

Toegekend door
  • FGzPt: 13 punten
  • NIP: 13 punten
  • VSR: 12 punten
Wordt aangevraagd bij
  • NVvP vorige editie geaccrediteerd voor 12 punten
Covid-19
Cure & Care Development biedt als gevolg van de COVID-19 maatregelen haar opleidingen zoveel mogelijk online aan. Lees meer over COVID-19 op onze site, of neem gerust contact met ons op. We helpen je graag!