Nieuw! Executieve functies bij kinderen

Deze cursus bestaat uit een dag. Ter voorbereiding van de cursusdag lees je literatuur.

Tijdens de klassikale dag verdiepen we ons in de theorie, maar we hebben vooral ook veel aandacht voor praktische oefeningen, gekoppeld aan jouw praktijk en casuïstiek. Aan deze opdrachten werken we individueel, in kleine groepjes of plenair. Uiteraard is er ook  ruimte voor casuïstiek uit jouw eigen praktijk.

Inhoud

Executieve functies (EF) zijn onverminderd populair. Regelmatig hoor je mensen zeggen: “Hij heeft een probleem met het executief functioneren”. Maar als je doorvraagt, blijkt het vaak lastig helder te krijgen wat dan precies het probleem is.

In deze cursus gaan we in op drie verschillende executieve functies: werkgeheugen, inhibitie en flexibiliteit. We starten bij de theorie en wetenschappelijk onderzoek. Wat weten we bijvoorbeeld over de ontwikkeling van executieve functies? Daarnaast bespreken we hoe die executieve functies terug te zien zijn in gedrag van kinderen (en onszelf) en hoe we bij dat gedrag kunnen aansluiten. Een belangrijke vraag die daarbij aan bod komt is: hoe begeleiden we kinderen zo dat ze zich én competent voelen én dat ze hun executieve functies optimaal kunnen ontwikkelen?

Andere thema’s die we bespreken zijn onder andere het in kaart brengen van executieve functies, en de mogelijkheden om EF te trainen. Ten slotte hebben we ook aandacht voor de relatie tussen executieve functies en classificaties als ADHD en dyslexie.

Doelstelling

Na afloop van de cursus:

  1. Herken je wat de belangrijkste executieve functies zijn en kun je uitleggen hoe die zich ontwikkelen.
  2. Kun je passende interventies voor kinderen aandragen, aansluitend bij de specifieke zwakke(re) executieve functie(s).
  3. Heb je handvatten hoe je de ontwikkeling van executieve functies kunt stimuleren en weet je wat niet werkt.
Direct inschrijven
11 juli 2024
Locatie: CCD Arnhem
Kosten: € 330,00
Meer informatie
Heb je vragen?

Bel naar 026-368 44 11 of stuur een e-mail naar curecare@curecare.nl.

Onze opleidingen worden door deelnemers gemiddeld beoordeeld met cijfer
8,4

Alle gegevens voor je op een rijtje

Data

11 juli 2024

Tijden

09:30- 16:45 uur

Contacturen

6 uur

Kosten

€ 330,00

inclusief het boek Dawson, P. & Guare, R. (2019). Executieve functies bij kinderen en adolescenten: Een praktische gids voor diagnostiek en interventie.

Doelgroep

Gedragswetenschappers, (ortho)pedagogen of (GZ-)_psychologen die in de jeugd GGZ of bv. onderwijszorg werken.

Locatie

CCD Arnhem

CCD Arnhem is gevestigd in het gezellige centrum van Arnhem. Dichtbij trein- en busstation, ruime parkeergarages (centrum) en hotels.

Toon in Google Maps

Accreditatie

Wordt aangevraagd bij
  • NIP K&J/NVO (OG) en SKJ psychologen en orthopedagogen
Covid-19
Cure & Care Development biedt als gevolg van de COVID-19 maatregelen haar opleidingen zoveel mogelijk online aan. Lees meer over COVID-19 op onze site, of neem gerust contact met ons op. We helpen je graag!