Hechting en trauma
Na het volgen van deze driedaagse cursus ben je in staat om signalen van problematische gehechtheid en (vroegkinderlijke) traumatisering te herkennen bij zowel kinderen, jongeren als volwassenen en daar de behandeling op af te stemmen. Enige basiskennis van de cognitieve gedragstherapie wordt verondersteld bekend te zijn.
Inhoud en opbouw
Hechting en de wijze van gehechtheid wordt steeds meer gezien als een transdiagnostische factor in de ontwikkeling van psychopathologie, zowel bij kinderen, jongeren als volwassenen. Ook binnen de cognitieve gedragstherapie wordt steeds belang gehecht aan het herkennen en behandelen van (mal)adaptieve dynamiek in de gehechtheidsrelatie tussen kinderen en hun ouders of de impact hiervan op de persoonlijkheidsontwikkeling van volwassenen.
In deze 3-daagse cursus gaan we in op de theorie rondom hechting , vroeg kinderlijk trauma en dissociatie. We bespreken diagnostische mogelijkheden en het vertalen van de diagnostische bevindingen naar een holistische theorie en behandelplan. Ten aanzien van behandeling bespreken we welke methodieken en interventies inzetbaar zijn vanuit het cognitief gedragstherapeutisch basiskader. We oefenen met motivatie-, stabilisatie- en emotieregulatie technieken zodat cursisten in staat zijn voorwaarden voor behandeling te creëren bij cliënten met deze problematiek . Ook wordt geoefend met trauma gerichte CGT interventies. Binnen de cursus is ruimte voor het inbrengen van eigen casuïstiek en het analyseren van knelpunten binnen de behandeling en wordt nagedacht over eigen sterke kanten en valkuilen van de behandelaar.
Tijdens deze cursus komen de volgende onderwerpen aan bod:
- Inleiding Hechting, Trauma, Dissociatie
- Hechting als secure based script en de vertaling naar behandeling
- Implicaties voor de praktijk: Holistische Theorie en Behandeling vanuit CGT
- Praktische interventies voor stabilisatie en vergroten emotieregulatie vaardigheden
- Behandeling van trauma: traumagerichte (CGt) interventies : het trauma verhaal en het verwerken van de traumatische ervaring door exposure en cognitieve coping
- Moeilijkheden in de behandeling
- Dynamiek binnen het systeem en het betrekken van het systeem bij de behandeling
Heb je vragen?
Bel naar 026-368 44 11 of stuur een e-mail naar curecare@curecare.nl.
Docent
drs. J.A. (Joke) Smit
drs. J.A. (Joke) Smit is gespecialiseerd in het werken vanuit cognitieve gedragstherapie. Met deze therapievorm als basis voegt zij daar passend bij de problemen en hulpvraag interventies toe zoals EMDR, schematherapie, spel, mindfulness en ACT. Zij heeft jarenlange ervaring in de jeugdGGZ en jeugdhulpverlening. Zij is met name gespecialiseerd in de diagnostiek en behandeling van kinderen en jongeren op het gebied van angst, dwang, hechting en trauma en somatisch onverklaarde lichamelijke klachten. De laatste jaren werkt zij ook steeds meer met volwassenen. Daarnaast geniet ze van het opleiden van collega’s, door middel van supervisie, opleiding en cursussen.
Alle gegevens voor je op een rijtje
Data
14 oktober 2021
18 november 2021
2 december 2021
Tijden
10:00 - 17:00 uur
Contacturen
18 uur
Kosten
€ 875,00
inclusief syllabus
Doelgroep
De cursus is bestemd voor behandelaren en ( cognitief gedrags-) therapeuten die meer inzicht willen krijgen in de gevolgen van hechtingsproblematiek en traumatisering bij jeugd en volwassenen en hoe zij deze kunnen behandelen. Doel is het verkrijgen van de nieuwste inzichten in de theorie rondom hechting en trauma, de invloed daarvan op de ontwikkeling en levensloop van jeugdigen en volwassen en de mogelijkheden van behandeling, aansluitend bij het cognitief gedragstherapeutisch denkkader.
Locatie
CCD Arnhem
CCD Arnhem is gevestigd in het gezellige centrum van Arnhem. Dichtbij trein- en busstation, ruime parkeergarages (centrum) en hotels.
Accreditatie
Toegekend door
- VGCt: 18 punten
- NIP K&J/NVO (OG) en SKJ psychologen en orthopedagogen: 18 punten behandeling 3,5 punt, diagnostiek 3,5 punt, overige taken 2 punten
- NIP: 18 punten
- VEN: 18 punten
- FGzPt: 18 punten
- NVvP: 17 punten
- NVRG: 18 punten