Hechting en trauma, startdatum 14 oktober 2021

Na het volgen van deze driedaagse cursus ben je in staat om signalen van  problematische gehechtheid en (vroegkinderlijke) traumatisering te herkennen bij zowel kinderen, jongeren als volwassenen en daar de behandeling op af te stemmen. Enige basiskennis van de cognitieve gedragstherapie wordt verondersteld bekend te zijn.

Inhoud en opbouw

Hechting en de wijze van gehechtheid wordt steeds meer gezien als een transdiagnostische factor in de ontwikkeling van psychopathologie, zowel bij kinderen, jongeren als volwassenen. Ook binnen de cognitieve gedragstherapie wordt steeds belang gehecht aan het herkennen en behandelen van (mal)adaptieve dynamiek in de gehechtheidsrelatie tussen kinderen en hun ouders of de impact hiervan op de persoonlijkheidsontwikkeling van volwassenen.

In deze 3-daagse cursus gaan we in op de theorie rondom hechting , vroeg kinderlijk trauma en dissociatie. We bespreken diagnostische mogelijkheden en het vertalen van de diagnostische bevindingen naar een holistische theorie en behandelplan. Ten aanzien van behandeling bespreken we welke methodieken en interventies inzetbaar zijn  vanuit het cognitief gedragstherapeutisch basiskader. We oefenen met motivatie-, stabilisatie- en emotieregulatie technieken zodat cursisten in staat zijn voorwaarden voor behandeling te creëren bij cliënten met deze problematiek . Ook wordt geoefend met trauma gerichte CGT interventies. Binnen de cursus is ruimte voor het inbrengen van eigen casuïstiek en het analyseren van knelpunten binnen de behandeling en wordt nagedacht over eigen sterke kanten en valkuilen van de behandelaar.

 

Tijdens deze cursus komen de volgende onderwerpen aan bod:

 • Inleiding Hechting, Trauma, Dissociatie
 • Hechting als secure based script en de vertaling naar behandeling
 • Implicaties voor de praktijk: Holistische Theorie en Behandeling vanuit CGT
 • Praktische interventies  voor stabilisatie en vergroten emotieregulatie vaardigheden
 • Behandeling van trauma: traumagerichte (CGt) interventies : het trauma verhaal en het verwerken van de traumatische ervaring door exposure en cognitieve coping
 • Moeilijkheden in de behandeling
 • Dynamiek binnen het systeem en het betrekken van het systeem bij de behandeling

Vergelijkbaar aanbod is te vinden op:
Hechtingsproblematiek cursus
Onze opleidingen worden door deelnemers gemiddeld beoordeeld met cijfer
8,4

Alle gegevens voor je op een rijtje

Data

14 oktober 2021
18 november 2021
2 december 2021

Tijden

10:00 - 17:00 uur

Contacturen

18 uur

Kosten

€ 875,00

inclusief syllabus

Doelgroep

De cursus is bestemd voor behandelaren en ( cognitief gedrags-) therapeuten die meer inzicht willen krijgen in de gevolgen van hechtingsproblematiek en traumatisering bij jeugd en volwassenen en hoe zij deze kunnen behandelen. Doel is het verkrijgen van de nieuwste inzichten in de theorie rondom hechting en trauma, de invloed daarvan op de ontwikkeling en levensloop van jeugdigen en volwassen en de mogelijkheden van behandeling, aansluitend bij het cognitief gedragstherapeutisch denkkader.

Locatie

CCD Arnhem

CCD is gevestigd in het gezellige centrum van Arnhem. Dichtbij trein- en busstation, een ruime parkeergarage (centrum) en hotels.

Toon in Google Maps

Accreditatie

Toegekend door
 • VGCt: 18 punten
 • NIP K&J/NVO: 18 punten behandeling 3,5 punt, diagnostiek 3,5 punt, overige taken 2 punten
 • NIP: 18 punten
 • VEN: 18 punten
 • FGzPt: 18 punten
 • NVvP: 17 punten
 • NVRG: 18 punten
Covid-19
Cure & Care Development biedt als gevolg van de COVID-19 maatregelen haar opleidingen zoveel mogelijk online aan. Lees meer over COVID-19 op onze site, of neem gerust contact met ons op. We helpen je graag!