EMDR en eetstoornissen inclusief 4 supervisiesessies

Inschrijven niet meer mogelijk

Eerstvolgende mogelijkheden:

Meer informatie

In deze tweedaagse cursus leer je hoe je relevante symptomen en onderhoudende factoren van een eetstoornis kunt behandelen met EMDR en hoe je met verschillende zoekstrategieën relevante targets kunt identificeren.

Inhoud

Een trans-diagnostische benadering van eetstoornissen werd geïntroduceerd door Fairburn (2003) en resulteerde in een ‘CBT-E(nhanced)’ programma. Dit programma is empirisch getoetst en succesvoller gebleken dan veel van de regulier toegepaste behandelvormen bij eetstoornissen, zowel voor volwassenen als voor adolescenten (Byrne et al, 2011; Dalle Grave et al, 2013; Fairburn et al, 2015, De Jong, 2021).

Op basis van Fairburn’s trans-diagnostische theoretische model en de in Nederland ontwikkelde, zoekstrategieën voor het identificeren van relevante targets, is een EMDR-ES (Eet Stoornissen) protocol ontwikkeld, bestaande uit 6 modules (Beer, 2019).  De klinische praktijk toont aan dat aan de hand hiervan EMDR goed in te passen is binnen een multidisciplinaire behandeling, zoals die voorgeschreven wordt in (inter)nationale richtlijnen.

EMDR-behandeling lijkt effectief voor van kernsymptomen van de stoornis (zoals angst voor eten en drang tot eetbuien en/of compensatiegedrag) alsook onderhoudende factoren (zoals negatieve sociale ervaringen, negatief zelfbeeld, negatief lichaamsbeeld/lichaamsbeleving, angst voor verwacht toekomstig lichaamsbeeld en veronderstelde consequenties daarvan).

Empirisch onderzoek naar de effectiviteit van dit protocol wordt momenteel uitgevoerd.

Opzet

De cursus bestaat uit twee cursusdagen met aansluitend 4 supervisiesessies. De consultatie vindt plaats in groepjes online (via zoom).


Vergelijkbaar aanbod is te vinden op:
EMDR en eetstoornissen

Inschrijven niet meer mogelijk

Eerstvolgende mogelijkheden:

Meer informatie
Heb je vragen?

Bel naar 026-368 44 11 of stuur een e-mail naar curecare@curecare.nl.

Onze opleidingen worden door deelnemers gemiddeld beoordeeld met cijfer
8,4

Alle gegevens voor je op een rijtje

Data

12 en 13 oktober 2023

Tijden

09.30-17.00 uur

Contacturen

12 uur

Kosten

€ 880,00

Inclusief het hoofdstuk:
Beer, R. (2019). Protocol for EMDR therapy in the treatment of eating disorders.

Doelgroep

EMDR-practitioners en therapeuten die de vervolgopleiding EMDR (K&J of Volwassenen) al hebben gedaan en nog in opleiding zijn tot EMDR-practitioner. Daarnaast behandelen zij (minstens) regelmatig patiënten met een eetstoornis.

Locatie

CCD Arnhem

CCD Arnhem is gevestigd in het gezellige centrum van Arnhem. Dichtbij trein- en busstation, ruime parkeergarages (centrum) en hotels.

Toon in Google Maps

Accreditatie

Toegekend door
  • NIP K&J/NVO (OG) en SKJ psychologen en orthopedagogen: 13 punten Herregistratie
  • NIP K&J/NVO (OG) en SKJ psychologen en orthopedagogen: 6.5 punten Behandeling
  • NIP K&J/NVO (OG) en SKJ psychologen en orthopedagogen: 0.5 punten Overige taken
  • FGzPt: 15 punten Specialismen Gezondheidszorg
  • VGCt: 12 punten
  • VEN: 9 punten Algemene scholing
  • VEN: 3 punten Vakinhoudelijke scholing
Covid-19
Cure & Care Development biedt als gevolg van de COVID-19 maatregelen haar opleidingen zoveel mogelijk online aan. Lees meer over COVID-19 op onze site, of neem gerust contact met ons op. We helpen je graag!