Diagnostisch onderzoek bij autismespectrumstoornissen bij volwassenen, startdatum 7 mei 2019

Tijdens deze tweedaagse cursus krijg je zowel theoretische als praktische handvatten geboden bij het diagnosticeren van ASS bij volwassenen. Aan de hand van een besproken theoretisch referentiekader komen de meest recente onderzoeksbevindingen aan de orde en wordt besproken hoe ASS in de DSM-5 geclassificeerd worden.

Inhoud

De kennis over autismespectrumstoornissen (ASS) bij normaal intelligente volwassenen is de afgelopen jaren sterk toegenomen. Toch worstelen veel clinici met het proces van diagnostisch onderzoek bij deze populatie.

Opzet

Er wordt aandacht besteed aan het anamnestisch gesprek. Hiertoe wordt gebruik gemaakt van een semi-gestructureerd interview gebaseerd op de DSM-5 criteria. Dit interview wordt ook uitgereikt aan jullie. Door middel van een rollenspel wordt er geoefend met het doen van een anamnestisch gesprek. Daarnaast worden er dvd-fragmenten vertoond waarop volwassenen met ASS vertellen hoe zij de wereld ervaren. Aan de hand van casusmateriaal wordt ook ingegaan op de hetero-anamnese zoals deze plaatsvindt bij diagnostisch onderzoek naar ASS. Hierbij komen de verschillende interviewvormen en diverse gesprekstechnieken aan de orde.

Tijdens de tweede dag staat de differentiaaldiagnostiek centraal. Door middel van theorie, filmpjes en rollenspelen komen de verschillen tussen ASS en ADHD, schizofrenie en (de verschillende) persoonlijkheidsstoornissen aan de orde. Ook hierbij wordt uitgegaan van de DSM-5. Verder wordt besproken hoe ASS eruitzien bij vrouwen en wordt er aandacht gegeven aan ASS in de forensische setting. Neuropsychologisch onderzoek is geen onderdeel van deze workshop.

 

 

 

7 en 14 mei
Locatie: CCD Arnhem
Kosten: € 550,00
Heb je vragen?

Bel naar 026-368 44 11 of stuur een e-mail naar curecare@curecare.nl.

Onze opleidingen worden door deelnemers gemiddeld beoordeeld met cijfer
8,3
Data

7 en 14 mei

Tijden

10:00 - 17:00 uur

Contacturen

6 uur

Kosten

€ 550,00

inclusief syllabus, koffie/thee en lunches

Doelgroep

Gedragstherapeuten, (eerstelijns)psychologen, klinisch psychologen, psychiaters, maatschappelijk werkers en sociaal psychiatrisch verpleegkundigen.

Locatie

CCD Arnhem

CCD is gevestigd in het gezellige centrum van Arnhem. Dichtbij trein- en busstation, een ruime parkeergarage (centrum) en hotels.

Toon in Google Maps

Accreditatie

Toegekend door
  • Registerplein: 18 punten
  • FGzPt: 12 punten
  • NVvP: 12 punten
  • VSR: 12 punten
  • NIP: 13 punten ELP herregistratie