Diagnostisch onderzoek bij autismespectrumstoornissen bij volwassenen

Tijdens deze tweedaagse cursus krijg je zowel theoretische als praktische handvatten geboden bij het diagnosticeren van ASS bij volwassenen. Aan de hand van een besproken theoretisch referentiekader komen de meest recente onderzoeksbevindingen aan de orde en wordt besproken hoe ASS in de DSM-5 geclassificeerd worden.

Inhoud

De kennis over autismespectrumstoornissen (ASS) bij normaal intelligente volwassenen is de afgelopen jaren sterk toegenomen. Toch worstelen veel clinici met het proces van diagnostisch onderzoek bij deze populatie.

Opzet

Er wordt aandacht besteed aan het anamnestisch gesprek. Hiertoe wordt gebruik gemaakt van een semi-gestructureerd interview gebaseerd op de DSM-5 criteria. Dit interview wordt ook uitgereikt aan jullie. Door middel van een rollenspel wordt er geoefend met het doen van een anamnestisch gesprek. Daarnaast worden er dvd-fragmenten vertoond waarop volwassenen met ASS vertellen hoe zij de wereld ervaren. Aan de hand van casusmateriaal wordt ook ingegaan op de hetero-anamnese zoals deze plaatsvindt bij diagnostisch onderzoek naar ASS. Hierbij komen de verschillende interviewvormen en diverse gesprekstechnieken aan de orde.

Tijdens de tweede dag staat de differentiaaldiagnostiek centraal. Door middel van theorie, filmpjes en rollenspelen komen de verschillen tussen ASS en ADHD, schizofrenie en (de verschillende) persoonlijkheidsstoornissen aan de orde. Ook hierbij wordt uitgegaan van de DSM-5. Verder wordt besproken hoe ASS eruitzien bij vrouwen en wordt er aandacht gegeven aan ASS in de forensische setting. Neuropsychologisch onderzoek is geen onderdeel van deze workshop.

 

 

 


Vergelijkbaar aanbod is te vinden op:
Cursus autisme
Onze opleidingen worden door deelnemers gemiddeld beoordeeld met cijfer
8,4

Alle gegevens voor je op een rijtje

Data

28 september
12 oktober 2021

Tijden

10:00 - 17:00 uur

Contacturen

6 uur

Kosten

€ 550,00

inclusief toegang online leeromgeving, koffie/thee

Doelgroep

Gedragstherapeuten, (eerstelijns)psychologen, klinisch psychologen, psychiaters, maatschappelijk werkers en sociaal psychiatrisch verpleegkundigen.

Locatie

CCD Arnhem

CCD Arnhem is gevestigd in het gezellige centrum van Arnhem. Dichtbij trein- en busstation, ruime parkeergarages (centrum) en hotels.

Toon in Google Maps

Accreditatie

Toegekend door
  • FGzPt: 13 punten Specialismen Gezondheidszorgpsycholoog
  • VSR: 12 punten Scholing verpleegkundig specialisten
  • Registerplein: 12 punten Maatschappelijk werk
  • NVvP: 11 punten Nascholing psychatrie
  • NIP: 13 punten ELP herregistratie
Covid-19
Cure & Care Development biedt als gevolg van de COVID-19 maatregelen haar opleidingen zoveel mogelijk online aan. Lees meer over COVID-19 op onze site, of neem gerust contact met ons op. We helpen je graag!