Diagnostiek en behandeling van suïcidaal gedrag in de GGZ; het suïcidale proces
Inschrijven niet meer mogelijk
Helaas zijn er geen vergelijkbare opleidingen in de toekomst gepland of nog beschikbaar.
Meer informatieAlgemeen
Suïcidaliteit omvat een grote verscheidenheid aan gedrag, en varieert van suïcidale gedachten, gevoelens en intrusies, tot suïcidepogingen, herhaaldelijke pogingen, en suïcide. Suïcidale motivatie en intentie lopen uiteen en we vinden suïcidaliteit bij uiteenlopende patiëntenpopulaties. Suïcidaliteit kan acute en chronische vormen aan nemen.
Inhoud cursusdag
Deze dag ligt de nadruk op de diagnostiek en behandeling van het suïcidale proces: het uitvragen van psychologische processen die tot suïcide leiden en de zichzelf versterkende psychologische mechanismen die zich in de ontwikkeling van het suïcidale proces zelf afspelen. Hopeloosheid, piekeren en rumineren, perceived burdensomeness, intrusies, dwang en dichotoom denken, waanvoorstellingen, deze mechanismen dienen gedetailleerd te worden uitgevraagd. Dat leidt tot een structuurdiagnose/ conceptualisatie van de suïcidaliteit. En tot onmiddellijke eerste stappen in de behandeling: behandeling van suïcidaal piekeren en rumineren, naasten betrekken bij perceived burdensomeness, behandeling van suïcidale intrusies en het opstellen van een veiligheidsplan, de kern van de behandeling van suïcidaliteit.
Deze dag is onderdeel van het tweeluik ‘Diagnostiek en behandeling van suïcidaal gedrag’, twee cursusdagen over de theorie en praktijk van suïcidepreventie door Ad Kerkhof en Bert van Luijn. De andere dag staat vooral in het teken van chronische suïcidaliteit, met name bij patiënten met ernstige persoonlijkheidsproblematiek en wordt verzorgd door drs. Bert van Luijn. (klik hier voor deze eendaagse cursus)
Beide dagen kunnen als ‘stand alone’ worden gevolgd. Het meest complete beeld biedt het gehele tweeluik. (klik hier voor de tweedaagse cursus)
Inschrijven niet meer mogelijk
Helaas zijn er geen vergelijkbare opleidingen in de toekomst gepland of nog beschikbaar.
Meer informatieHeb je vragen?
Bel naar 026-368 44 11 of stuur een e-mail naar curecare@curecare.nl.
Docent
prof. dr. A.J.F.M. (Ad) Kerkhof
prof. dr. A.J.F.M. (Ad) Kerkhof is klinisch psycholoog en emeritus hoogleraar klinische psychologie, psychopathologie en suïcidepreventie aan de Vrije Universiteit. Hij is gespecialiseerd in suïcide, depressie en piekeren. Hij heeft een eigen praktijk voor gespecialiseerde psychotherapie, waar hij o.a. nabestaanden van suïcide begeleidt. Hij was hoofdopleider van de postdoctorale beroepsopleidingen tot Gezondheidszorgpsycholoog en Klinisch Psycholoog. Hij maakte deel uit van de werkgroep die de multidisciplinaire richtlijnen opstelde voor de beoordeling en behandeling van suïcidale patiënten (2012). En van de NVVP werkgroep omtrent de richtlijn voor de procedure van levensbeëindiging op verzoek bij patiënten met psychische problemen (2018)
Alle gegevens voor je op een rijtje
Data
13 juni 2022
Tijden
10:00 - 17:30 uur
Contacturen
6 uur
Kosten
€ 330,00
inclusief het boek: ‘Kerkhof, A.J.F.M. & Luyn, B. van (2016). Behandeling van suïcidaal gedrag in de praktijk van de GGZ. Houten: Bohn Stafleu van Loghum’, syllabus, koffie/thee en lunch
Doelgroep
De cursus is toegankelijk voor Psychiaters, GZ-psychologen, Klinisch psychologen, Psychotherapeuten, GGZ-agogen, Cognitief gedragstherapeuten, Orthopedagogen, Verpleegkundig specialisten en SPV-en, werkzaam in de GGZ.
Locatie
CCD Arnhem
CCD Arnhem is gevestigd in het gezellige centrum van Arnhem. Dichtbij trein- en busstation, ruime parkeergarages (centrum) en hotels.
Accreditatie
Accreditatie bij andere beroepsverenigingen op aanvraag. Mail voor de mogelijkheden naar curecare@curecare.nl
Toegekend door
- VSR: 6 punten
- NIP: 6 punten ELP herregistratie
- NVvP: 6 punten
- FGzPt: 6 punten
- VGCt: 6 punten