Diagnostiek en behandeling van meisjes met autisme (ASS)

In deze cursus gaan we specifiek in op de diagnostiek en behandeling van meisjes met ASS. Er is veel bekend over ASS bij jongens en ook de nieuwe inzichten uit de DSM-V zijn inmiddels veelal bekend. Toch blijft het diagnosticeren van meisjes met ASS voor veel hulpverleners een moeilijk proces. Er zijn duidelijke verschillen in hoe autisme zich uit bij meisjes en bij jongens. Ook de behandeling vraagt vaak andere accenten. Ouders en scholen herkennen de problemen minder snel en meisjes kunnen zich soms beter aanpassen. Daardoor worden ze gemakkelijk overvraagd in hun functioneren, waardoor ze meer risico lopen op andere problemen, zoals chronische vermoeidheid, depressie, angsten of eetproblemen.

We bespreken de speciale kenmerken van autisme bij meisjes in alle leeftijdsfasen, vanaf het jonge kind tot aan de volwassenheid. We behandelen de verschillende diagnostische instrumenten die inzetbaar zijn bij diagnostiek naar meisjes met ASS.  Door middel van casuïstiek gaan we in discussie en oefenen we met het stellen van een diagnose.

Ook worden behandelmogelijkheden besproken. Daarbij worden behandelingen besproken die meer gericht zijn op de omgeving van het kind (ouders, school maar ook andere belangrijke personen) en mogelijkheden van behandeling gericht op het kind of de jongere zelf. Tevens wordt aandacht besteed aan behandeling in samenwerking met andere disciplines.

Deelnemers brengen bij voorkeur eigen casuïstiek in, maar er kan ook gebruik gemaakt worden van casussen van de docent.


Vergelijkbaar aanbod is te vinden op:
Cursus autisme
De vorige editie van deze cursus werd beoordeeld met
8,3

Alle gegevens voor je op een rijtje

Data

14 september 2022

Tijden

10:00 - 17:00 uur

Contacturen

6 uur

Kosten

€ 330,00

inclusief digitale syllabus

Doelgroep

(Gz)psychologen, orthopedagogen

Locatie

CCD Arnhem

CCD Arnhem is gevestigd in het gezellige centrum van Arnhem. Dichtbij trein- en busstation, ruime parkeergarages (centrum) en hotels.

Toon in Google Maps

Accreditatie

Toegekend door
  • NIP: 6 punten
  • NIP K&J/NVO (OG) en SKJ psychologen en orthopedagogen: 6 punten Herregistratie 6 punten, behandeling 1 punt, diagnostiek 2 punten
Covid-19
Cure & Care Development biedt als gevolg van de COVID-19 maatregelen haar opleidingen zoveel mogelijk online aan. Lees meer over COVID-19 op onze site, of neem gerust contact met ons op. We helpen je graag!