Diagnostiek en behandeling van complexe rouw

Inmiddels is de persisterende-rouwstoornis een DSM 5.0 TR erkende classificatie en is er beter bekend welke factoren nabestaanden kunnen beschermen tegen deze rouwstoornis. In de scholing ligt de focus op het vergroten van competenties op het gebied van preventie, diagnostiek en evidence-based behandelmogelijkheden.

De docent werkt klinisch én wetenschappelijk op het gebied van behandeling van complexe rouw. Hij wil praktijkkennis delen door in korte inleidingen ervaringen te delen en casuïstiek uit te werken. Het handboek Traumatische rouw zal hierbij fungeren als leidraad.

Onderwerpen

  1. Onderscheid normale rouw, persisterende rouwstoornis, depressie en PTSS
  2. Aanreiken en gebruiken van diagnostische instrumenten
  3. Vroegdetectie en preventie van persisterende rouw
  4. Behandeling van persisterende rouwstoornis (individueel en groep)

Leerdoelen
Na afloop van deze cursus kun je:

  1. Diagnostische instrumenten gebruiken (vragenlijsten, klinisch interview) om complexe rouw differentiaal diagnostisch te onderscheiden van normale rouw, depressie en PTSS
  2. Preventieve technieken (bv. psycho-educatie) te gebruiken bij complexe rouw
  3. Kennis hebben van evidence based behandeling van complexe rouw en verschillende technieken die bij de verschillende doodsoorzaken van belang zijn (psycho-educatie, diverse exposure vormen, cognitieve technieken, EMDR-toepassingen en afscheidsrituelen). Voor de toepassing is enige basiskennis van deze technieken gewenst.
Onze opleidingen worden door deelnemers gemiddeld beoordeeld met cijfer
8,4

Alle gegevens voor je op een rijtje

Data

14 december 2023

Tijden

10.00 - 17.00 uur

Kosten

€ 340,00

Doelgroep

(Gz-)psychologen, klinisch psychologen, psychotherapeuten, orthopedagogen, psychiaters, verpleegkundig specialisten, POH-GGZ.

Locatie

CCD Arnhem

CCD Arnhem is gevestigd in het gezellige centrum van Arnhem. Dichtbij trein- en busstation, ruime parkeergarages (centrum) en hotels.

Toon in Google Maps

Accreditatie

Toegekend door
  • FGzPt: 6 punten Specialismen Gezondheidszorgpsycholoog
  • VGCt: 6 punten
  • LV POH GGZ: 6 punten
Covid-19
Cure & Care Development biedt als gevolg van de COVID-19 maatregelen haar opleidingen zoveel mogelijk online aan. Lees meer over COVID-19 op onze site, of neem gerust contact met ons op. We helpen je graag!