EMDR en eetstoornissen, inclusief 5 supervisiesessies
Inschrijven niet meer mogelijk
Eerstvolgende mogelijkheden:
- ONLINE Technieken voor de diagnose en behandeling van eetproblemen bij jongeren, startdatum 16/05/2025
- ONLINE Technieken voor de diagnose en behandeling van eetproblemen bij jongeren, startdatum 10/10/2025
In deze tweedaagse cursus leer je hoe je met de verschillende zoekstrategieën relevante targets kunt identificeren binnen de verschillende modules en hoe je kenmerkende problemen kunt hanteren.
Inhoud
Een trans-diagnostische benadering van eetstoornissen werd geïntroduceerd door Fairburn (2003) en resulteerde in een ‘CBT-E(nhanced)’ programma. Dit programma is empirisch getoetst en succesvoller gebleken dan veel van de regulier toegepaste behandelvormen bij eetstoornissen, zowel voor volwassenen als voor adolescenten (Byrne et al, 2011; Dalle Grave et al, 2013; Fairburn et al, 2015).
Op basis van Fairburn’s trans-diagnostische theoretische model en het EMDR-standaardprotocol is een EMDR-ES (EetStoornissen) protocol ontwikkeld, bestaande uit 6 modules. De klinische praktijk toont aan dat EMDR goed in te passen is in deze modules binnen een multidisciplinaire behandeling, zoals voorgeschreven door de (inter)nationale richtlijnen.
EMDR lijkt effectief voor de behandeling van kernsymptomen van de stoornis (zoals angst voor eten en drang tot eetbuien en/of compensatiegedrag) alsook onderhoudende factoren (zoals negatief zelfbeeld, negatief lichaamsbeeld/lichaamsbeleving, angst voor verwacht toekomstig lichaamsbeeld en veronderstelde consequenties daarvan).
Het EMDR-ES-protocol is nog niet empirisch getoetst. Ankie Roedelof zal de effectiviteit van het protocol toetsen in onderzoek. Na afloop van deze cursus worden deelnemers uitgenodigd om deel te nemen aan dit onderzoek door het leveren van data.
Opzet
Deze cursus bestaat uit twee cursusdagen met aansluitend vijf supervisiesessies. De supervisie vindt plaats in groepjes, telefonisch, online (via zoom), of live. De vorm wordt in onderling overleg bepaald.
Inschrijven niet meer mogelijk
Eerstvolgende mogelijkheden:
- ONLINE Technieken voor de diagnose en behandeling van eetproblemen bij jongeren, startdatum 16/05/2025
- ONLINE Technieken voor de diagnose en behandeling van eetproblemen bij jongeren, startdatum 10/10/2025
Heb je vragen?
Bel naar 026-368 44 11 of stuur een e-mail naar curecare@curecare.nl.
Docent
drs. R. (Renee) Beer
drs. R. (Renee) Beer is klinisch psycholoog, cognitief gedragstherapeut en psychotraumatherapeut. Zij is zelfstandig gevestigd als opleider, supervisor en behandelaar. Haar specialisaties zijn; diagnostiek en behandeling van kinderen en jongeren met trauma-gerelateerde klachten en behandeling van jongeren met een eetstoornis. Zij verzorgde diverse publicaties hierover. Onderwijskwalificaties: EMDR-k&j trainer, TF-CBT trainer, supervisor VGCt en VEN.
Docent
drs. A. (Ankie) Roedelof
drs. Ankie Roedelof is klinisch psycholoog, psychotherapeut, systeempsychotherapeut, NVRG-supervisor, EMDR-practitioner en EMDR-supervisor. Ze is werkzaam binnen de GGzE, Centrum Kind- en jeugdpsychiatrie te Eindhoven binnen het eetstoornissenteam, complexe diagnostiek en vechtscheidingen. Ze heeft zich in de loop der jaren gespecialiseerd op het gebied van eetstoornissen, waarbij EMDR inmiddels een belangrijke plaats inneemt. Ze is begonnen als lichaamsgericht therapeut en heeft meegeschreven aan het boek Gewichtige Lichamen. Op dit moment is ze bezig met haar observationele promotie-onderzoek naar het dagelijks leven van cliënten met eetstoornissen en participeert ze in het onderzoek naar de effectiviteit van het EMDR-protocol bij eetstoornissen bij de GGzE. Tot slot geeft ze scholing op het gebied van de MeerGezinsDagbehandeling (een bewezen effectieve interventie voor thuiswonende jongeren met een eetstoornis).
Alle gegevens voor je op een rijtje
Data
24 en 25 september 2020
Tijden
10.00-17.00 uur
Kosten
€ 850,00
Inclusief het hoofdstuk:
Beer, R. (2019). Protocol for EMDR therapy in the treatment of eating disorders.
Doelgroep
EMDR-practitioners en therapeuten die de vervolgcursus EMDR (K&J of Volwassenen) al hebben gedaan en nog in opleiding zijn tot EMDR-practitioner
Locatie
CCD Arnhem
CCD Arnhem is gevestigd in het gezellige centrum van Arnhem. Dichtbij trein- en busstation, ruime parkeergarages (centrum) en hotels.
Accreditatie
Toegekend door
- VEN: 12 punten Vakinhoudelijke scholing (smal)
- FGzPt: 15 punten
- VGCt: 12 punten
- NIP K&J/NVO (OG) en SKJ psychologen en orthopedagogen: 13 punten herregistratie en 6,5 punt voor behandeling