Burnout en werkstress: diagnostiek en behandeling HYBRIDE
Inschrijven niet meer mogelijk
Helaas zijn er geen vergelijkbare opleidingen in de toekomst gepland of nog beschikbaar.
Meer informatieDeze cursus leert je de kenmerken van burn-out en van psychische stoornissen en de daarbij voorkomende symptomen die elkaar kunnen overlappen. Daarnaast wordt aandacht geschonken aan de differentiële diagnostiek met behulp van diagnostische beslisbomen.
Inhoud
Centraal staat de vraag: ‘Hoe moet een patiënt met burn-out weer leren leven?’ Verschillende momenten in het ziekte- en herstelproces worden uitgelicht en er wordt aangegeven hoe de patiënt via directieve en cognitieve gedragstherapeutische interventies zijn doel kan bereiken. Er is met name aandacht voor motiveringstechnieken en voor positief etiketteren.
Aan bod komt de (differentiaal) diagnostiek en de belangrijkste elementen van de CGT behandeling. Dit wordt zowel in theorie uitgelegd door de docent, als ook geoefend door middel van videomateriaal (differentiaaldiagnostiek, bijvoorbeeld het verschil tussen burn out en depressie: opnames van intakes, beoordelingen aan de hand van een beslisboom wat de diagnose zou zijn) en rollenspelen. Er wordt bijvoorbeeld een zelfcontroleprogramma geïntroduceerd (stressthermometer) en is er uitleg over cognitieve therapie (en specifiek de meest voorkomende leefregels bij mensen met burn out klachten).
Daarnaast is er ruimte om te bespreken hoe het is om de bedrijfsarts bij de behandeling te betrekken. Vanwege verschillende beroepsgroepen in de cursus (psychologen, bedrijfsartsen bijvoorbeeld) is dit een waardevolle toevoeging, waarbij de drempel verlaagd wordt om tijdens behandelingen contact met elkaar op te nemen. Ten slotte is er ruimte voor het bespreken en oefenen van valkuilen, bijvoorbeeld als iemand is gestuurd door de bedrijfsarts.
Opzet
Vooraf wordt literatuur gedeeld, dit dient bestudeerd te worden. In de cursus worden presentaties in Powerpoint behandeld en is er daarnaast veel aandacht en ruimte voor praktisch oefenen.
Deze cursus wordt hybride aangeboden, dat betekent dat je zelf kunt kiezen of je online of face to face bij ons op locatie in Arnhem deel wilt nemen. Bij je inschrijving kun je aangeven via een keuze-menu welke optie jouw voorkeur heeft.
Inschrijven niet meer mogelijk
Helaas zijn er geen vergelijkbare opleidingen in de toekomst gepland of nog beschikbaar.
Meer informatieHeb je vragen?
Bel naar 026-368 44 11 of stuur een e-mail naar curecare@curecare.nl.
Docent
drs. B.C.E. (Barbara) Raaijmakers
drs. Barbara Raaijmakers is GZ-psycholoog, VGCT supervisor, coach en eigenaar van Verder. Psychologie en Coaching. Zij behandelt in haar praktijk volwassenen in de Basis GGZ en heeft meer dan 15 jaar behandelervaring in zowel Basis GGZ als Specialistische GGZ. Haar expertise lig op het gebied van burnout klachten en angst- en stemmingsklachten. Daarnaast coacht zij mensen met werk- en ontwikkelvraagstukken en verzorgt zij workshops en trainingen bij bedrijven op het gebied van burnoutpreventie, het begeleiden van psychisch verzuim en het vergroten van mentale veerkracht.
Alle gegevens voor je op een rijtje
Data
15 november 2022
Tijden
10:00-17:30 uur
Contacturen
6 uur
Kosten
€ 330,00
inclusief toegang online leeromgeving
Doelgroep
Deze cursus is bedoeld voor bedrijfsartsen, (eerstelijns-)psychologen, gedragstherapeuten, hulpverleners in de geestelijke gezondheidszorg, POH GGZ, praktijkondersteuners, sociale wijkteams en ook bedrijfsmaatschappelijk werkers en re-integratiedeskundigen.
Accreditatie
Toegekend door
- LV POH GGZ: 6 punten nascholing praktijkondersteuners
- VGCt: 6 punten Nascholingscursus - contacturen
- AbSg: 6 punten
- Registerplein: 12 punten Deskundigheidsbevordering maatschappelijk werk
- NIP: 6.5 punten ELP herregistratie