CAPS-5 training
Het leren afnemen en interpreteren van de Clinician-Administered PTSD Scale for DSM-5 (CAPS-5), een gestructureerd klinisch interview voor het vaststellen van PTSS.
Er is een groeiende aandacht voor het behandelen en diagnosticeren van traumata. In deze cursus leer je hoe je de CAPS-5 hanteert. De Clinician-Administered PTSD Scale (CAPS) wordt gezien als de ‘gouden standaard’ voor het al dan niet stellen van de diagnose posttraumatische-stressstoornis (PTSS). Dit conform de richtlijnen van de DSM 5.
De CAPS-5 is een, internationaal gebruikt, gestructureerd interview en gebaseerd op de DSM-5 criteria. De CAPS-5 genereert een diagnose (inclusief dissociatieve subtype) en een ernstscore.
CAPS-5 en andere screenende PTSS instrumenten
In deze cursus wordt zowel de inhoud als psychometrische eigenschappen van de CAPS-5 besproken en leer je de CAPS-5 betrouwbaar af te nemen. Daarnaast komen in deze cursus ook andere screenende PTSS instrumenten aan bod en wordt uitgebreid stil gestaan bij het al dan niet voldoen aan criterium A van PTSS.
Je leert hoe je dit instrument kunt hanteren, wat belangrijk screeningsinstrumenten zijn of belangrijke aanvullingen gericht op specifieke doelgroepen (dissociatie, licht verstandelijke beperking) en je krijgt een breder begrip van de betekenis traumatisering. Je leert alle criteria van PTSS nader te onderzoeken om zo te komen tot een passende diagnose.
Tijdens de eerste dag komt een mix van theorie en praktijkgerichte oefeningen aan bod, om zo goed kennis te maken met het meetinstrument. Tijdens de terugkomdag leren we van elkaars opnames en is er tijd voor praktische vragen.
Aan bod komt:
- Psychotrauma en PTSS in DSM-5;
- Introductie van de CAPS-5;
- Screeningsinstrumenten LEC-5 en PCL-5;
- Kennis over specifieke comorbide klachten (dissociatie, LVB);
- Criterium A adequaat kunnen vaststellen;
- Weten welke criteria je meet;
- Hanteren van het CAPS-5 interview;
- Scoring CAPS-5.
Deze cursus is bestemd voor diegenen die in de klinische praktijk of in onderzoek een betrouwbare DSM-5 diagnose voor PTSS moeten kunnen stellen en daarmee een must voor iedere therapeut die met traumagerelateerde klachten werkt.
Let op: de eerste dag zal face-to-face in Arnhem plaatsvinden, de terugkomdag (middag) zal ONLINE plaatsvinden.
Heb je vragen?
Bel naar 026-368 44 11 of stuur een e-mail naar curecare@curecare.nl.
Docent
R.A. (Richelle) Waanders, MSc.
Richelle Waanders is Gz-psycholoog en EMDR Practitioner die werkzaam is bij de GGzPraktijk in Arnhem. Ze heeft ervaring met het behandelen en diagnosticeren van (complexe) traumatisering, verslavingsproblematiek en persoonlijkheidsproblematiek, zowel in de ambulante- als klinische setting. Zij geeft behandeling individueel- en in groepsverband, met name gericht op persoonlijkheidskenmerken en traumatisering.
Alle gegevens voor je op een rijtje
Data
7 november (face-to-face)
21 november (online)
Tijden
7 november: 09.30 - 16.30 uur
21 november: 13.30 - 17.00 uur
Contacturen
9.5 uur
Kosten
€ 470,00
Doelgroep
Masterpsychologen, GZ-psychologen, psychotherapeuten, klinisch psychologen en psychiaters die in de klinische praktijk of in onderzoek een betrouwbare DSM-5 diagnose voor PTSS moeten kunnen stellen.
Locatie
CCD Arnhem
CCD Arnhem is gevestigd in het gezellige centrum van Arnhem. Dichtbij trein- en busstation, ruime parkeergarages (centrum) en hotels.
Accreditatie
Toegekend door
- NIP: 9.5 punten
- FGzPt: 9 punten
- NVvP: 8 punten