🎤Interview Richelle Waanders CAPS-5: zo helpt CAPS-5 bij PTSS-diagnostiek

15-05-2025

Richelle Waanders CAPS-5 Docent

In een tijd waarin trauma steeds vaker herkend en behandeld wordt, is het voor therapeuten, onderzoekers en behandelaren belangrijk om PTSS op een zorgvuldige en gestructureerde manier vast te kunnen stellen. De CAPS-5 kan hier enorm bij helpen.

De CAPS-5 geldt wereldwijd als dé gouden standaard voor het diagnosticeren van posttraumatische stressstoornis (PTSS) volgens de DSM-5. Het interview helpt niet alleen bij het stellen van een duidelijke diagnose, maar biedt ook verdieping in de complexiteit van trauma, comorbiditeit en doelgroep-specifieke thema’s, zoals dissociatie en LVB.

Bij CCD leer je in een compacte, praktijkgerichte training hoe je dit instrument betrouwbaar afneemt en toepast. Richelle Waanders verzorgt deze cursus. In dit interview met Richelle Waanders  over CAPS-5 hebben we met haar gesproken over de kracht van deze methodiek, de waarde voor de praktijk en wat deelnemers van de cursus kunnen verwachten.

Richelle  is GZ-psycholoog en EMDR Practitioner, werkzaam bij GGz Praktijk in Arnhem. Ze heeft ruime ervaring in het behandelen en diagnosticeren van (complexe) traumatisering, verslavingsproblematiek en persoonlijkheidsproblematiek — zowel in de ambulante als klinische setting. Richelle werkt individueel en in groepsverband, met een specifieke focus op persoonlijkheidskenmerken en traumatisering.

Het interview met Richelle Waanders over CAPS-5:

1. Waarom spreekt het CAPS-interview jou zo aan?

Wat mij bijzonder aanspreekt in het CAPS-interview is hoe het op een gestructureerde manier inzicht geeft in de gelaagdheid en complexiteit van hoe trauma doorwerkt in het leven van iemand. Geen enkele afname of scorepatroon is hetzelfde, en juist dat vraagt van therapeuten om maatwerk te leveren. Het helpt mij om echt af te stemmen op de unieke ervaring van de cliënt – iets wat ik essentieel vind in trauma­therapie.

Wat ik daarnaast mooi vind aan het instrument is dat het op zichzelf al een vorm van therapeutisch contact is: het biedt een duidelijke opbouw om over trauma te spreken, wat voor veel cliënten al een belangrijke eerste stap richting herstel betekent.

De doelgroep waarvoor ik de cursus geef, is ook gevarieerd. Juist die diversiteit – in discipline, achtergrond en ervaring – maakt het waardevol. Het biedt ruimte om van en met elkaar te leren. Zelfs voor ervaren therapeuten kan het werken met dit instrument weer nieuwe inzichten opleveren in hoe trauma zich manifesteert.

2. Waarom is deze cursus waardevol voor behandelaars?

De cursus biedt deelnemers meer inzicht in hoe PTSS of traumaklachten zich op dit moment manifesteren bij hun cliënten. Het helpt hen herkennen welke afweer- of vermijdingsmechanismen cliënten inzetten, en hoe dit samenhangt met hun emotieregulatie, frustratietolerantie en veiligheidsstrategieën. Deze inzichten kunnen direct worden toegepast in de behandeling en dragen bij aan effectiever en zorgvuldiger werken.

3. Wat maakt het CAPS-interview uniek?

Hoewel het interview gebaseerd is op de DSM-5-classificatie van PTSS en dus niet per se ‘nieuwe’ diagnostiek introduceert, is het wel in lijn met de hedendaagse visie op trauma. De kracht ligt in de toepassing: het maakt actuele inzichten over trauma concreet en toegankelijk voor het klinisch werk.

4. Welke ontwikkelingen volg je in het vakgebied?

Ik volg met veel interesse de ontwikkelingen op het gebied van traumabehandeling, seksualiteit en persoonlijkheidsontwikkeling – thema’s die sterk verweven zijn met het werk dat ik doe en de cliënten die ik begeleid. Daarnaast haal ik ook veel inspiratie uit kunst, muziek, geschiedenis en andere culturele uitingsvormen – ook buiten het westerse denkkader. Ze herinneren me eraan hoe gelaagd en veelzijdig de menselijke ervaring is, iets wat mij telkens weer boeit.

5. Wat wil je zelf nog leren?

Wat niet? De mens is nooit uitgeleerd. Voor mij is het essentieel om nieuwsgierig te blijven en mezelf te blijven ontwikkelen – die houding neem ik ook mee in de cursussen die ik geef. Ik wil anderen inspireren om open te blijven staan voor nieuwe perspectieven, van elkaar te leren en om met frisse blik te blijven kijken naar het vak en de cliënten.

Wil jij ook meer leren over de het CAPS-5 interview? En hoe je mensen met PTSS hier goed mee kunt helpen?

📅 De volgende groep start op: 12 juni 2025

Klik op de link hieronder voor meer informatie.

👉   CAPS-5 training

🔹 Geaccrediteerd door: Home – Vereniging EMDR Nederland

Mis niets meer.
Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Heb je vragen?

Bel naar 026-368 44 11 of stuur een e-mail naar curecare@curecare.nl.

Covid-19
Cure & Care Development biedt als gevolg van de COVID-19 maatregelen haar opleidingen zoveel mogelijk online aan. Lees meer over COVID-19 op onze site, of neem gerust contact met ons op. We helpen je graag!