Inschrijven nieuwsbrief Uitschrijven nieuwsbrief Algemene leveringsvoorwaarden Klachtenprocedure
keurmerk keurmerk
zoek

Workshop


Piekeren: groepsprogramma rond piekeren | Een train de trainer workshop

In de hedendaagse wetenschappelijke literatuur wordt veel belang gehecht aan de rol van repetitief negatief denken (piekeren, rumineren) als kwetsbaarheidsfactor bij tal van psychiatrische klachten zoals angst- en stemmingsstoornissen, eetproblematiek, complexe rouw.

 

Vanuit die bevinding ontwikkelden wij met een aantal collega’s gedragstherapeuten op het Centrum voor Angst- en Stemmingsstoornissen UZ-Gent, een training rond anders leren omgaan met piekeren. Deze training combineert psycho-educatie met basisoefeningen rond cognitieve strategieën, aandachtstraining (geïnspireerd door mindfulness) en gedragsopdrachten. Er is ook een sessie geïnspireerd door de positieve psychologie.

 

Vernieuwend is zeker de link met recente bevindingen uit de neuropsychologie. Het ’Groepsprogramma rond piekeren’ wordt in een groep gegeven en telt 8 sessies van 90 minuten. Naast het verstrekken van de nodige informatie en het aanleren van een aantal strategieën, willen we in de workshop ook aandacht geven aan de didactiek: het betreft immers een zeer interactieve manier van werken. We willen u die didactiek ook aan den lijve laten ervaren. Af en toe zal u dan ook worden gevraagd zich op de stoel van uw toekomstige patiënt(en) te plaatsen. Uiteindelijke bedoeling is dat u na het volgen van deze workshop zelf een training kunt leiden.

 

Deze cursus werd in april 2016 beoordeeld met een gemiddeld cijfer van 8,7

De docent, drs. R.A.A. Rogiers, werd als ‘uitstekend’ beoordeeld.
 

'Docent heeft prettige manier van vertellen met het gebruik van metaforen, voorbeelden en humor'

'Heel fijn; veel voorbeelden/oefeningen'

'Docent heeft ontzettend veel kennis'