Inschrijven nieuwsbrief Uitschrijven nieuwsbrief Algemene leveringsvoorwaarden Klachtenprocedure
keurmerk keurmerk
zoek

Workshop


Behandeling van EPA-Persoonlijkheidsstoornissen in de specialistische GGz | Tweedaagse workshop

De vorige editie van deze workshop werd beoordeeld met een gemiddeld cijfer van 9,0

 

Enkele testimonials:
'Uitmuntend, zeer leerzaam, prima oefeningen, didactisch uitstekend, zeer vriendelijk, sympathiek en mooie voorbeelden'

 

Mensen met een persoonlijkheidsstoornis hebben over het algemeen veel baat bij behandeling. Van een aantal therapeutische interventies is de effectiviteit nu ook in wetenschappelijk onderzoek aangetoond. Bij sommige mensen met een persoonlijkheidsstoornis zijn de problemen evenwel zo ernstig dat behandeling niet werkt, nauwelijks tot stand komt, snel stopt of ontwricht. Zij worden tot de zogenaamde EPA (Ernstige Psychiatrische Aandoeningen) gerekend: een groep mensen met als gemeenschappelijk kenmerk complexe psychopathologie, veel comorbiditeit, ernstige problemen op elk levensdomein en veelal een 'gebroken' hulpverleningsverleden.


Het leven van mensen met een EPA Persoonlijkheidsstoornis (EPA-PD) is gekenmerkt door veelvuldige crises; hun behandeling wordt gekenmerkt door rupturen in de vorm van strijd, suïcidedreiging, opnames, wanhoop van naastbetrokkenen en soms machteloosheid bij hulpverleners. Ze vormen vaak de meest zorgintensieve groep van FACT-populaties. Er is nauwelijks evidentie over welke behandeling geschikt is. Maar er groeit consensus over wat we bij deze mensen zouden moeten doen en laten, en die best practice vormt de basis voor deze tweedaagse intensieve workshop die wordt geleid door twee experts op dit terrein. De workshop verbindt psychotherapie en sociaal psychiatrische interventies, is gericht op de praktijk en gevarieerd van opzet: er is veel casuïstiek, aandacht voor vastgelopen behandelingen van eigen patiënten en er wordt geoefend met professionele acteurs. Er is aandacht voor zowel de klinische als ambulante praktijk.

 

Doelstellingen
Na afloop van de workshop beschikt de cursist over actuele kennis over de kenmerken van en behandelprincipes bij mensen met EPA-PD en kan de cursist deze principes in de praktijk toepassen. Daarnaast weet de cursist aan welke voorwaarden – zowel organisatorisch als op het gebied van personeel – moet zijn voldaan, wil de behandeling van mensen met EPA-PD kans van slagen hebben.